Gemeentelijke website en de burger

Uit een recent vonnis uit Gelderland over een parkeervergunning blijkt dat gemeenten burgers niet altijd zomaar naar een pagina op de gemeentelijke website mogen verwijzen. ICT-jurist Arnoud Engelfriet schreef een artikel over dit onderwerp.

De uitspraak is niet direct een precedent voor al die algemene voorwaarden die je dagelijks moet controleren, maar komt wel aardig in de buurt.

De eiser in deze zaak had beroep ingesteld tegen een parkeernaheffing, die hem was opgelegd omdat hij geparkeerd stond op een plek zonder vergunning of betaalde parkeerbelasting. Dat verbaasde hem nogal, omdat hij al jaren een parkeervergunning had voor deze straat – daar woonde hij namelijk.

Vervolgens bleek dat de gemeente Nijmegen de parkeerzones onlangs had gewijzigd, zodat deze straat niet meer in de zone viel waar meneer de vergunning voor had.

De gemeente had daar geen brieven over gestuurd, maar de parkeerkaart op de website wel aangepast. Daar had deze meneer dus gewoon kunnen kijken, iedereen wordt toch geacht de wet te kennen en op de hoogte te blijven?

Computers en besluiten
Verbetering dienstverlening gemeenten