Persoonsdatakluis en Regie op Gegevens

Op maandag 26 november overlegde de Tweede Kamer over een initiatiefnota m.b.t. de digitale kluis met persoonsgegevens waarmee de burger regie op de eigen persoonsgegevens krijgt. In dit artikel van Digitale Overheid lees je meer over de persoonsdatakluis en het overleg over dit concept.

‘De Commissie kiest voor het voeren van regie door de burger over zijn of haar persoonsgegevens. Invulling van dit principe kan naar de mening van de Commissie plaatsvinden door middel van zogenoemde digitale kluizen. De digitale kluis kan naast (vanuit de GBA aangeleverde) persoonsgegevens ook andere sectorale gegevens bevatten (zoals bijvoorbeeld het belastbaar inkomen) die door de administrerende instantie ter beschikking worden gesteld aan de burger. Via deze kluis heeft de burger een eigen overzicht van zijn of haar gegevens. De burger kan deze naar eigen inzicht verstrekken aan organisaties met een niet-publieke taak die daarin geïnteresseerd zijn.’
Citaat uit Rapport Commissie Modernisering Gemeentelijke Basisadministratie

Regie op eigen gegevens

Met zo’n digitale kluis (digikluis) krijgt de burger regie op de eigen persoonsgegevens, want de burger heeft de sleutel van de eigen digikluis. Zoals initiatiefnemers Jan Middendorp (VVD) en Kees Verhoeven (D66) schrijven: ‘Met die online identiteit kunnen mensen de controle terugpakken over hun identiteit en persoonsgegevens bij de digitale overheid’. Greep op de online identiteit en over wie wat van je weet is ondertussen een majeur maatschappelijk vraagstuk geworden.

Inlogmethoden online zaken overheid
Betrekken medewerkers in cybersecurity