Je digitale recht opeisen

De stad Amsterdam is druk bezig om haar stad tot een smart city te maken. Maar daarbij dienen de bewoners in controle te blijven van hun eigen data. In dit artikel van Jelle de Graaf en Marleen Stikker lees je meer over de ontwikkelingen en de ”slimme Amsterdammer”.

Verkiezingsfraude, trolls, falende hardware, datalekken. Dagelijks lezen we over de gevaren van het digitale tijdperk. De ­Nederlandse regering wil haar bevolking massaal aftappen en in Amsterdam zien we hoe bedrijven als Uber en Airbnb onze stad overnemen.

Aan de andere kant lijkt er een ongebreideld vertrouwen te bestaan dat technologie al onze problemen zal oplossen. Onder de noemer ‘smart cities’ hangt een hele industrie onze steden vol met camera’s en sensoren om alles te meten wat er te meten valt.

Zolang niemand bedenkt hoe we technologie kunnen inzetten voor de hele gemeenschap, zijn het Amerikaanse bedrijven die onze stad vormgegeven. Wij willen dat Amsterdam de controle terugpakt.

Verbeterpunten Digitale Identiteit
Privacybeleid Gemeente Berkelland