Maatregelen informatieveiligheid overheid

Als onderdeel van de Agenda Digitale Overheid heeft Staatssecretaris Knops van Binnenlandse Zaken de nadere uitwerking van maatregelen om de informatieveiligheid bij de overheid te verhogen toegstuurd aan de Voorzitter van de Tweede Kamer.

De overheid heeft een bijzondere verantwoordelijkheid ten aanzien van de bescherming van persoonsgegevens en de te treffen beveiligingsmaatregelen.

Voor deze bescherming is het van belang dat overheden permanent zorgdragen voor de integriteit van hun systemen en processen en dat de online communicatie met burgers en ondernemers op een veilige manier verloopt. Ook dient de overheid, als publiek orgaan, als launching customer het goede voorbeeld te geven. Voor de overheid betekent dat vooral: een krachtige regierol, meebewegen met de ontwikkelingen, overheidsbreed samenwerken en voorwaarden scheppen.

Dat het zaak is dat de overheid meebeweegt en zelf initiatieven ontplooit om mee te kunnen met de ontwikkelingen op het gebied van digitalisering heb ik uitgewerkt in de recente overheidsbrede agenda «NL DIGIbeter». Uitvoering van deze agenda vraagt om blijvende aandacht voor de risico’s die verdergaande technologische en maatschappelijke ontwikkelingen brengen. Om hieraan tegemoet te komen is overheidsbreed een actie-agenda opgesteld.

Bij de uitwerking van de actie-agenda wordt er op kennis en expertise samengewerkt, waarbij het basisprincipe is en blijft dat afzonderlijke overheidsorganisaties zelf verantwoordelijk zijn en blijven voor hun informatieveiligheid. Zodoende stuurt de Minister van BZK uw Kamer binnenkort een brief over de versterking van de centrale sturing op ondermeer informatiebeveiliging bij de Rijksdienst en de sectorspecifieke maatregelen die zij hierop treft. Mijn rol is overheidsbrede samenwerking te stimuleren en daar waar het kan en nodig is randvoorwaardelijke kaders op te stellen.

De open WOB
FG Gemeente Schiedam