Nieuwsoverzicht week 3

Met ons wekelijkse nieuwsoverzicht houden we je graag op de hoogte van nieuws en ontwikkelingen op het gebied van informatiebeveiliging en privacy.

Blog

Tips om je voor te bereiden op een audit 

Eind 2018 waren gemeenten druk bezig met de verantwoording over ENSIA. De zelfevaluatie moest namelijk vóór 31 december zijn ingeleverd. In onze eerdere blog gaven we je al 7 tips om (ook) te slagen voor de Suwinet audit. Die, naast de DigiD audit, onderdeel is van ENSIA. Maar hoe kun je je als gemeente eigenlijk op zo’n audit voorbereiden? En wat kun je doen om het audit proces zo goed mogelijk te laten verlopen? In deze blog geef ik je enkele tips!

Informatiebeveiliging

Governance & Adviesraad IBD

De in 2013 opgerichtte IBD werkt in opdracht van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Het bestuur van de VNG wordt door de Commissie Dienstverlening & Informatiebeleid (D&I) geadviseerd over het thema informatiebeveiliging. De leden en verslagen van de adviesraad vind je op deze pagina van de VNG website.

Meer dan honderd gemeenten bereikbaar IPv6

Met de aansluiting van de gemeente Culemborg eind 2018 zijn er nu 100 gemeenten bereikbaar via Ipv6. Per 1 januari 2019 sloten nog meer gemeenten aan (Neerijnen en Lingewaal). Bekijk via SIDN hoe ver jouw gemeente is met de implementatie van IPv6 en waarom dit zo belangrijk is.

Onderschatten we de risico’s van informatiebeveiliging?

Volgens het vorige maand verschenen rapport ‘Dreigingsbeeld Informatiebeveiliging Nederlandse Gemeenten’ wordt informatiebeveiliging gezien als bijzaak of zelfs tot last. De overheid heeft diverse plannen om het belang van informatiebeveiliging over te brengen. In dit artikel van gemeente.nu krijg je een kijkje in de ontwikkelingen.

Uniform normenkader voor informatiebeveiliging; BIO

De overheid stapt per 1 januari 2020 over op één uniform normenkader voor informatiebeveiliging: de BIO (Baseline Informatiebeveiliging Overheid). Onlangs verscheen het Dreigingsbeeld Nederlandse Gemeenten 2019, waarin de belangrijkste risicofactoren rond gemeentelijke informatieveiligheid uiteen worden gezet. Ben jij al op de hoogte van de BIO?

Veelgestelde vragen over ICT-beveiligingsassessments DigiD

Logius heeft veel vragen binnengekregen over het ICT-beveiligingsassessment DigiD. Een lijst van veelgestelde vragen met bijbehorende antwoorden is gepubliceerd op de pagina van de organisatie. Zo krijg je o.a. snel het antwoord op wat er veranderd is in het normenkader 2.0 en waarom.

Privacy

Stelt u de juiste vragen?

Heb jij al nagedacht over de belangrijkste vraag rondom gegevensbescherming in 2019? Privacy Management Partners stelt in haar blog dat het inzichtelijk maken van belangrijke thema’s o.a. kan door de juiste vragen te stellen. Zij hebben er alvast een aantal voor je opgeschreven.

Nationale Privacy Conferentie en Awards

Op de Data Privacy Day (28 januari 2019) wordt de Nationale Privacy Conferentie gehouden, georganiseerd door Privacy First en ECP. Bekijk hier het programma en de 4 categorieën van de Privacy Awards 2019 die tijdens deze dag worden uitgereikt.

Survivalgids: hoe om te gaan met digitale boeven.

Brenno de Winter heeft een survivalgids voor je geschreven waarmee je kunt overleven in de hedendaagse Digitale Jungle. Met het boek krijg je een praktisch handvat voor informatiebeveiliging. Duidelijk uitgelegd, zonder te oversimplificeren. Het boek is gepubliceerd op donderdag 17 januari.

Dag van de Data & Technologie 2019

Neem een kijkje in de toekomst op de dag van de Data & Technologie in de jaarbeurs in Utrecht. Data en technologie zijn belangrijker dan ooit voor ondernemers. Tijdens deze dag wordt ingegaan op wat je kan, mag en moet op het gebied van gegevensbescherming.

AVG checklist

Met deze handige AVG checklist van GDPR.eu kan jouw organisatie controleren in hoeverre men voldoet aan de AVG. Je kunt eenvoudig vinkjes zetten voor de taken die jouw organisatie al heeft uitgevoerd. Handig!

Downloads

De 10 bestuurlijke principes voor informatiebeveiliging

Met de BIO is ook de aandacht gelegd op informatiebeveiliging als verantwoordelijkheid voor de bestuurders. Om je te informeren met betrekking tot de principes rond dit thema heeft de IBD dit document voor je opgesteld.

Stuur ons nieuwsoverzicht gerust door naar collega’s!

www.informatiebeveiliging-gemeenten.nl
www.privacy-gemeenten.nl
Beide onderdeel van IB&P B.V. – www.ibnpbv.nl

Nieuwsoverzicht week 3
Nieuwsoverzicht week 2

Copyright © 2014-2019 IB&P B.V. - Informatiebeveiliging Gemeenten is een handelsnaam van IB&P B.V. 
Onze algemene voorwaarden & privacyverklaring.Ook handig: de sitemap