Nieuwsoverzicht week 3

Met ons wekelijkse nieuwsoverzicht houden we je graag op de hoogte van nieuws en ontwikkelingen op het gebied van informatiebeveiliging en privacy.

Blog

Tips om je voor te bereiden op een audit 

Eind 2018 waren gemeenten druk bezig met de verantwoording over ENSIA. De zelfevaluatie moest namelijk vóór 31 december zijn ingeleverd. In onze eerdere blog gaven we je al 7 tips om (ook) te slagen voor de Suwinet audit. Die, naast de DigiD audit, onderdeel is van ENSIA. Maar hoe kun je je als gemeente eigenlijk op zo’n audit voorbereiden? En wat kun je doen om het audit proces zo goed mogelijk te laten verlopen? In deze blog geven we je enkele tips!

Informatiebeveiliging

Inzicht in Digitale Identiteit

Hoe moet de overheid omgaan met de toenemende activiteit die zich op digitaal gebied afspeelt? Met deze activiteit komt er ook steeds meer belang voor de digitale identiteit van de burger. Via deze pagina kom je diverse inzichten tegen die MOOC binnen het domein van de digitale identiteit heeft geïdentificeerd.

Goed archief voor transparantie

Er komt een nieuwe Archiefwet en dus is het goed om binnen jouw organisatie alvast te kijken naar de voorbereidingen die je kunt gaan treffen. De overbrengingstermijn wordt bijvoorbeeld al teruggebracht van 20 naar 10 jaar. In dit artikel van Rineke van Houten lees je meer over de aanstaande veranderingen.

IBD Jaaroverzicht

2018 is alweer even achter de rug, maar wat gebeurde er nou eigenlijk allemaal in dat jaar op het gebied van privacy en informatiebeveiliging? Dit jaaroverzicht van de IBD helpt je om alle highlights nog even op een rij te zetten.

Highlights Taskforce Samen Organiseren

Op 7 december 2018 heeft er een vergadering plaatsgevonden van de Taskforce Samen Organiseren. Op deze pagina van de website van FAMO zijn alle highlights uit deze vergadering voor je op een rij gezet, zodat je deze snel en eenvoudig door kunt nemen. Handig!

Organisaties veilig ondernemen en cybersecurity

Eens inzicht krijgen in organisaties in ons land die zich bezighouden met cybersecurity en veilig ondernemen? De Kamer van Koophandel heeft een overzicht gepubliceerd van diverse partijen, zoals veiliginternetten.nl en The Hague Security Delta.

Privacy

Gemeentelijke datalabs gezocht

Werk jij voor een gemeentelijk of universitair datalab? VNG Realisatie wil graag weten welke labs er in Nederland zijn en wat voor experimenten binnen deze labs worden uitgevoerd. De resultaten dienen ook als input voor de Meetup Datalabs op 7 maart in Utrecht. Je kunt je aanmelden om deel te nemen aan het onderzoek!

Vragenlijst open overheidsdata

Het VNO-NCW heeft een enquête uitgezet om te analyseren in hoeverre open overheidsdata in de praktijk daadwerkelijk gebruikt wordt. Open overheidsdata is al beschikbaar en men wil bekijken of de beschikbaarheid voldoende is en identificeren welke wensen er verder nog zijn. Invullen duurt ongeveer vijf minuten.

AI cursus

Jezelf eens toetsen op het gebied van Artificial Intelligence? Via deze website kun je een gratis cursus volgen. AI wordt benoemd als de volgende technologie die de wereld gaat veranderen, net zoals het internet (of things). Toets dus alvast je kennis en leer!

Jezelf online terugvinden

Heb jij al eens onderzoek gedaan naar de vindbaarheid van jouw identiteit op het internet? In deze nieuwsbrief van SANS leer je hoe je onderzoek kan doen naar informatie over jou op het internet, zodat jij je data ook beter kunt gaan beschermen. Zeker even doen: search yourself online.

Amsterdammers geïnterviewd over privacy

Hoe denkt de Amsterdammer eigenlijk over zijn privacy? De Nationale Ombudsman ging de straat op om de burgers uit de hoofdstad te ondervragen over privacybescherming in Nederland. In dit artikel vind je de diverse inzichten van individuele burgers.

Downloads

Blockchain Cyber Security Framework

Met het Blockchain Cyber Security Framework krijgt jouw start-up of MKB bedrijf een praktische checklist in de hand voor het veilig gebruiken van blockchain. Het framework is tot stand gekomen in opdracht van het Ministerie van Justitie en Veiligheid en gecoördineerd door de Dutch Blockchain Coalition.

Handreiking opstellen collegeverklaring

VNG Realisatie heeft een handreiking voor het opstellen van de collegeverklaring ENSIA gepubliceerd. De handreiking is opgesteld aan de hand van een aantal voorbeelden van fictief ingevulde collegeverklaringen en een checklist en nu te downloaden vanuit ons downloadarchief.

Stuur ons nieuwsoverzicht gerust door naar collega’s!

www.informatiebeveiliging-gemeenten.nl
www.privacy-gemeenten.nl
Beide onderdeel van IB&P B.V. – www.ibnpbv.nl

Nieuwsoverzicht week 6
Nieuwsoverzicht week 3

Copyright © 2014-2019 IB&P B.V. - Informatiebeveiliging Gemeenten is een handelsnaam van IB&P B.V. 
Onze algemene voorwaarden & privacyverklaring.Ook handig: de sitemap