Nieuwsoverzicht week 5 2019

Met ons wekelijkse nieuwsoverzicht houden we je graag op de hoogte van nieuws en ontwikkelingen op het gebied van informatiebeveiliging en privacy.

Blog

De tien bestuurlijke principes voor informatiebeveiliging

Als aanvulling op de BIO heft de VNG tien bestuurlijke principes voor informatiebeveiliging ontwikkelt die randvoorwaardelijk zijn voor een goede borging van informatiebeveiliging. Wil je weten of deze waarden aansluiten bij jouw gemeente? Lees dan deze blog.

Informatiebeveiliging

Volwassenheidsmodel informatiebeveiliging controllers

Wat kan je in deze tijd volwassen informatiebeveiliging noemen? Met dit Volwassenheidsmodel van LIO, NBA en NOREA kun je als controller in ieder geval uit de voeten. in dit artikel van CMWeb lees je meer over dit model en de totstandkoming.

Interview Digitalisering

Vanuit de rijksoverheid werd Jos de Groot geinterviewd, directeur Digitale Economie bij het ministerie van EZK, over de Nederlandse digitalisering strategie en het realiseren van samenwerking binnen ons land. Je kunt het volledige interview lezen in het laatste Magazine van Rijksoverheid.

Odyssey Hackathon

Wil jij de grootste Blockchain & AI Hackathon van de wereld bijwonen? De Odyssey hackathon wordt dit jaar gehouden in de Suikerfabriek in Groningen van 11 tot en met 15 april. Het ministerie van BZK is strategisch partner van dit evenement en schreef een artikel over de hackathon.

Maatregelen informatieveiligheid overheid

Staatssecretaris Knops heeft een brief gestuurd aan de voorzitter van de Tweede Kamer met daarin de actiepunten op het gebied van ICT voor het komende jaar. De brief is onderdeel van de Agenda Digitale Overheid en bevat een nadere uitwerking van maatregelen om de informatieveiligheid bij de overheid te verhogen.

Plein Randvoorwaardelijke onderwerpen

Op 13 maart 2019 wordt het Plein Randvoorwaardelijke onderwerpen georganiseerd door VNG Realisatie op het Congrestival. Tijdens deze bijeenkomst vind je de laatste ontwikkelingen op de gebieden van o.a. Informatiebeveiliging en privacy en de Digitale Identiteit. Heb jij het evenement en congres al in je agenda staan?

Privacy

Beleidsregel gegevensverwerking Jeugdwet / Wmo

De meeste gemeenten hebben één overkoepelend privacybeleid, maar de gemeente Krimpen aan den Ijssel stelde beleidsregels op omtrent de privacy- en gegevensverwerking onder de Jeugdwet en de Wmo.Het beleid is nu te raadplegen via overheid.nl en goed te gebruiken als voorbeeld voor jouw gemeente.

Privacywet AVG als joker

Hoe gaan bedrijven eigenlijk om met de AVG? Radar besteedde aandachtaan dit onderwerp, waaruit blijkt dat er verschillende klachten zijn over de privacywet en dat bedrijven verschillende benaderingen hanteren. Je kunt de complete uitzending bekijken via deze pagina op de website van Radar.

De Open Wob

Je kunt nu mee doen met de Open Wob;het (online) beschikbaar maken van informatie die op basis van de Wet openbaarheid en bestuur (Wob) openbaar is gemaakt. Tien overheden kunnen meedoen aan het actiepunt. Meer weten? Bekijk dan dit artikel van Open Overheid. O.a. de gemeente Utrecht doet al mee.

(On)volwassenheid van de AP

Hoe staat het met de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) en haar inspanning om de privacy in ons land te bewaken? Volgens de Groene staat de privacywaakhond er slecht voor. De krant schetste een uitgebreid profiel (‘De tragedie van het privacytoezicht’) van de AP dat je hier kunt lezen. Men constateert o.a. dat de AP altijd klein is gehouden.

Belangen borgen in digitaliserende gemeente

Hoe gaat jouw gemeente om met de verschillende belangen die spelen binnen een digitaliserende gemeente? Je kunt een workshop volgen om Gedegen politieke keuzes te leren maken. Deze workshop heet Smart & Leefbaar en wordt op 14 februari 2019 gehouden. Via deze pagina van stadszaken.nl vind je meer informatie over de inhoud van de workshop.

Downloads

Onderzoek privacy

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft onderzoek laten uitvoeren naar privacy om burgers meer bewust te maken over rechten bij het gebruik van persoonsgegevens. Er is een enquête uitgezet om mensen naar hun mening te vragen in het kader van privacy. De resultaten van deze enquête kun je nu downloaden vanuit ons downloadarchief.

Factsheet Social Engineering

Wil jij medewerkers binnen jouw gemeente bewust maken van social engineering? VNG heeft dit factsheet gepubliceerd waarmee je een handig overzicht in de hand hebt met belangrijke tools en tips.

Stuur ons nieuwsoverzicht gerust door naar collega’s!

www.informatiebeveiliging-gemeenten.nl
www.privacy-gemeenten.nl
Beide onderdeel van IB&P B.V. – www.ibnpbv.nl

Nieuwsoverzicht week 7 2019
Nieuwsoverzicht week 6 2019

Copyright © 2014-2019 IB&P B.V. - Informatiebeveiliging Gemeenten is een handelsnaam van IB&P B.V. 
Onze algemene voorwaarden & privacyverklaring.Ook handig: de sitemap