Nieuwsoverzicht week 6 2019

Met ons wekelijkse nieuwsoverzicht houden we je graag op de hoogte van nieuws en ontwikkelingen op het gebied van informatiebeveiliging en privacy.

Blog

De tien bestuurlijke principes voor informatiebeveiliging 

Dit jaar is de intrede van de Baseline Informatiebeveiliging Overheid, ofwel de BIO, die vanaf 2020 van kracht gaat. We schreven er al enkele blogs over in 2018. Veel meer dan bij de BIG helpt de BIO het lijnmanagement bij het nemen van haar verantwoordelijkheid ten aanzien van informatiebeveiliging en risicomanagement. Daarnaast zijn er ‘10 bestuurlijke principes voor informatiebeveiliging’ vastgesteld om het bestuur in hun rol te ondersteunen bij de implementatie van de BIO.

Informatiebeveiliging

Common Ground & Het Kadaster

In dit artikel van iBestuur lees je hoe het Kadaster zich aangetrokken voelt tot het principe van Common Ground. Common Ground is de gemeenschappelijke informatiekundige visie op ICT-infrastructuur voor gegevensverkeer binnen en tussen gemeenten. Marcel Reuvers van het Kadaster licht toe wat o.a. het belang van Common Ground is voor inwoners.

UWV Informatieplan

Op zoek naar inspiratie (een voorbeeld) voor je informatieplan? Lees dan dievan het UWV. Dit document werd onlangs gepubliceerd en beschrijft de strategie voor het UWV in de komende jaren met het oog op o.a. vernieuwing, wet- en regelgeving en risico’s. Je kunt het plan ook downloaden in PDF formaat.

De Stelselcatalogus

Met deze handige website krijg je overzicht in het stelsel van basisregistraties dat binnen de Nederlandse overheid wordt gebruikt. Je kunt handig filteren op basisregistraties en relevante informatie opzoeken. Hoe bekend ben jij met de Stelselcatalogus?

ICTU Café regie op gegevens

Op 12 februari organiseert ICTU weer een Café. Het Café gaat over regie op gegevens en het creëren van vertrouwen. Het Café start met een inleiding door Gé Linssen van het ministerie van BZK. Actuele evenement informatie vind je via deze pagina op de website van ICTU. Ben je er bij?

Tussenstand NL DigiBeter

Het lijkt erop dat de vaart er goed in zit rond de agenda NL DIGIbeter; met een data agenda, een Kamerbrief, een waaier aan hackatons, challenges en pilots. Quita Hendrison heeft Katja Verhulst, directeur Informatiesamenleving en Overheid bij het ministerie van BZK, geïnterviewd over de stand van zaken.

Privacy

Round Table Privacy in Ketens

ISACA organiseert op woensdag 27 februari een Round Table bijeenkomst in het Van der Valk Zwolle over Privacy in Ketens. Tijdens deze bijeenkomst worden o.a. misverstanden met betrekking tot de AVG weggenomen. Heb jij je al aangemeld?

Beleidsplan omgaan met persoonsgegevens

Heeft jouw gemeente een beleidsplan voor het omgaan met persoonsgegevens? Het exemplaar van de Gemeente Nieuwegein kun je nu downloaden via zoek.officielebekendmakingen.nl en gebruiken als voorbeeld voor jouw gemeente. Handig!

Declaration on Public Sector Innovation

Op 19 en 20 November vond in Parijs de OECD Public Sector Innovation Conference plaats. Tijdens deze bijeenkomst is de OECD Declaration on Public Sector Innovation gepubliceerd. Deze concept verklaring staat open voor consultatie tot 22 februari a.s. Meer weten? Bekijk dan dit bericht van Digitale Overheid.

Implementatie BGT

De implementatie van de Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT) is succesvol verlopen, maar wat zijn de kritische succesfactoren geweest bij de implementatie van deze registratie? Je leest het in dit artikel van Jan Bruijn en Rosemarie Mijlhoff.

Beheer en monitoring standaard verwerkersovereenkomst

Blijf jij nog op de hoogte van de ontwikkelingen rondom de standaard verwerkersovereenkomst? Er is een beheer- en monitoring model vastgesteld rond de overeenkomst en deze is getoetst en besproken met de AP. In dit artikel van de IBD lees je meer over de recente ontwikkelingen.

Downloads

Privacyvisie eID

Middels het eID stelsel worden maatregelen ingesteld om de kans te verkleinen dat persoonsgegevens onbedoeld aan anderen ter beschikking worden gesteld. In dit rapport over de privacyvisie eID lees je hoe deze maatregelen worden ingericht.

Rapport screening van gemeenteambtenaren

Berenschot heeft een verkennend onderzoek gedaan naar de grip op integriteitsrisico’s door inzet van screening van gemeenteambtenaren. In dit onderzoek lees je meer over de aanleiding en natuurlijk de resultaten. Nu te downloaden vanuit ons downloadarchief.

Stuur ons nieuwsoverzicht gerust door naar collega’s!

www.informatiebeveiliging-gemeenten.nl
www.privacy-gemeenten.nl
Beide onderdeel van IB&P B.V. – www.ibnpbv.nl

Nieuwsoverzicht week 5 2019
Nieuwsoverzicht week 3 2019

Copyright © 2014-2019 IB&P B.V. - Informatiebeveiliging Gemeenten is een handelsnaam van IB&P B.V. 
Onze algemene voorwaarden & privacyverklaring.Ook handig: de sitemap