Skip to main content

Vernieuwing DigiD Machtigen

Met DigiD machtigen kun je derden met jouw toestemming digitaal zaken laten doen met de overheid, maar het gebruik valt tegen. In dit artikel lees je meer over DigiD machtigen en de mogelijke vernieuwingen op de agenda.

Soms laat iets aan duidelijkheid niets te wensen over. Neem het antwoord op de vraag of je je DigiD mag delen met iemand anders. ‘Uw DigiD is strikt persoonlijk. U kunt met uw DigiD veel verschillende zaken online regelen. Eventueel misbruik hoeft daarom niet beperkt te blijven tot een organisatie. Het is daarom belangrijk dat u uw DigiD privé houdt.’(Bron: website DigiD). Je zou zeggen: wat er staat, is helder. Er wordt ten strengste afgeraden om je DigiD te delen met andere personen. Maar zoals zo vaak, is de praktijk weerbarstig. Kijk eens rond in de maatschappij en je ziet dat het delen van een DigiD (veel) vaker voorkomt dan we denken. Dat gaat van de verzorgster die de post van het oude omaatje in de Berichtenbox ophaalt tot aan de buurman die voor jou de belastingaangifte invult. Het uitlenen van de DigiD mag niet en is ook niet nodig.

Sinds jaar en dag is er een alternatief: DigiD Machtigen. In eerste instantie richtte de service zich specifiek op de Berichtenbox, maar inmiddels is het uitgebreid met meerdere diensten. Die extra diensten worden onder meer gebruikt door de Belastingdienst en DUO. Opmerkelijk is dat DigiD Machtigen, en de extra diensten waar het op aangesloten kan worden, bij gemeenten nog niet echt op het netvlies staan. Het aantal gemeenten dat gebruikmaakt van DigiD Machtigen beperkt zich vooralsnog tot dertig en dan ook alleen nog tot de Berichtenbox.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?
De rol van de proceseigenaar bij BCM
Net zoals elke organisatie, kan een gemeente te maken krijgen met incidenten die de continuïteit van de dienstverlening in gevaar kunnen brengen. BCM is daarom een term die je steeds vaker hoort binnen gemeenten. Vooral proceseigenaren spelen hierbij een belangrijke rol. Maar wat houdt BCM eigenlijk in en welke rol speelt de proceseigenaar hierbij?
Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?
De implementatie van de AVG of Wpg is niet uitsluitend de verantwoordelijkheid van de Privacy Officer. Het is een samenspel van diverse medewerkers uit verschillende vakgebieden, waaronder de functioneel beheerder. Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?

Meer recente berichten

Onderzoek Cisco: slechts 3 procent organisaties volledig voorbereid op cyberaanval
Verder lezen
2030: Een cyberveiligheid roadmap voor een veranderende wereld
Verder lezen
Vriendelijker ontvangst en meer privacy op vernieuwd Werkplein in raadhuis Amstelveen
Verder lezen
Onduidelijke privacy instellingen Apple verwarren zelfs academici
Verder lezen
EC zint op soepelere soevereiniteitsregels cloudmarkt
Verder lezen
TNO lanceert open source tool voor geautomatiseerde cybersecurity
Verder lezen
Raadsleden verdeeld over inzet AI
Verder lezen
Hoe zit het bij Chinese auto s met privacy, spionage en garantie?
Verder lezen
ENSIA onmisbaar bij informatieveiligheid gemeenten
Verder lezen
Overheden mogen cyberdreigingen delen met bedrijven
Verder lezen