Nieuwsoverzicht week 7 2019

Met ons wekelijkse nieuwsoverzicht houden we je graag op de hoogte van nieuws en ontwikkelingen op het gebied van informatiebeveiliging en privacy.

Toezicht houden als FG, hoe doe ik dat?

De komst van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) bracht ook de verplichte Functionaris voor de Gegevensbescherming (FG) met zich mee. De FG is de interne toezichthouder en dus verantwoordelijk. Maar hoe doe je dat eigenlijk, toezicht houden? Dat lees je in onze laatste blog.

Informatiebeveiliging

Strategische I-Agenda Rijksdienst

De ambitie van de Rijksdienst is om voorop te lopen en kansen te benutten op het gebied van ICT, Informatie en Data. In het rapport Strategische I-agenda Rijksdienst 2019-2021 lees je over de plannen van Rijksdienst in de komende jaren om haar ambitie waar te maken.

Informatiebeveiliging niet alleen voor experts

Ben jij nieuw in de wereld van informatiebeveiliging of juist al een expert? Voor beide van deze doelgroepen heeft Brenno de Winter een survivalgids geschreven over de digitale jungle, waarin hij je aan de hand van veel voorbeelden wegwijs maakt in de wereld van informatiebeveiliging.

e-Magazine VNG Realisatie

In dit e-Magazine lees je o.a. over het Congrestival ‘Samen organiseren’ en het gebruik van Basisregistraties voor aanpak van ondermijnende criminaliteit. Het magazine is eenvoudig via de website te lezen. Handig!

NIST Risk Management Framework

Dit Risk Management Framework (RMF) van NIST geeft je richtlijnen voor de toepassing op informatiesystemen en organisaties. Aan de hand van het framework krijg je een proces in handen om veiligheid- en informatie risico’s te managen.Nieuwsgierig? Je kunt meer informatie over het RMF direct downloaden.

Ondersteuningspakket Verhogen Digitale Weerbaarheid

De IBD heeft diverse projecten lopen en één daarvan is het verhogen van de Digitale Weerbaarheid. Met het ondersteuningspakket krijg je als gemeente diverse tools in handen om je gemeente weerbaarder te maken. Meer informatie vind je op deze pagina van de IBD website.

Actieplan Open Overheid

Het Actieplan Open Overheid is recent gepubliceerd en bevat bevat acties van overheden en netwerkpartners om de openheid in Nederland te bevorderen. Het plan gaat kort en krachtig in op de actiepunten, zoals Open Algoritmen.

Top 5 AVG-Misverstanden

Vijf misverstanden rond de AVG met als focus de accountancy. Deze zijn voor je op een rij gezet door Helga Vercammen, zodat je snel duidelijkheid hebt op bekende vragen, zoals wanneer je een verwerkersovereenkomst moet sluiten met een relatie.

OECD Declaration on Public Sector Innovation

Op de OECD Public Sector Innovation Conference werd het belang van innovatie in de publieke sector besproken als belangrijke voorwaarde om als overheid de maatschappelijke opgaven te kunnen verwezenlijken. Daarbij is ook een verklaring opgesteld, de Declaration on Public Sector Innovation. In dit artikel van Digitale Overheid lees je meer over deze verklaring.

De verwerker(sverantwoordelijke)

Wanneer ben je eigenlijk een zogeheten ‘’verwerker’’ binnen de AVG? Wolfje Mijnders licht het aan je toe aan de hand van een handeling van de voorzieningenrechter in Noord-Nederland die zich onlangs als verwerker heeft aangemerkt.

De rol van Algoritmen

Algoritmen worden steeds vaker gebruikt om o.a. besluiten te automatiseren. Maar hoe ga je om met algoritmen zodat deze het vertrouwen tussen de burger en de overheid niet schaadt? Wouter Welling gaat in gesprek met diverse experts in deze video.

CISO Pioniers masterclass over de BIO

Op woensdag 10 april organiseren we in samenwerking met Youri Lammerts van Bueren een masterclass over de Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO) bij de gemeente Utrecht.

Een middag voor de pioniers onder de gemeentelijke CISO’s. Concreet aan de slag met de BIO. Tips krijgen van ervaren mensen die een duidelijk kijk hebben op risicomanagement, de rol van het lijnmanagement en de verantwoording via ENSIA.

Geen algemene theorie, maar 100% toegesneden op de gemeentelijke praktijk. De ‘hoe-vraag’ staat centraal deze (en komende) middagen. Meld je ook aan voor deze masterclass op 10 april.

Handreiking horizontaal verantwoorden informatieveiligheid

VNG Realisatie heeft een handreiking gepubliceerd over het horizontaal verantwoorden van informatieveiligheid van ENSIA. De handreiking geeft een toelichting en formats voor het college en de raad. Nu te downloaden vanuit ons downloadarchief.

Nederlanders over Artificiële Intelligentie

Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) heeft onderzoek uit laten voeren naar de kennis houding van Nederlanders over Artificiële Intelligentie (AI). De resultaten van het onderzoek zijn opgenomen in dit onderzoeksrapport.

Stuur ons nieuwsoverzicht gerust door naar collega’s!

www.informatiebeveiliging-gemeenten.nl
www.privacy-gemeenten.nl