Jaarcongres VNG

Op 4 en 5 juni wordt het VNG jaarcongres georganiseerd. Tijdens dit congres zijn er diverse deelsessies, waaronder ‘meer grip op veiligheid’. Dit is een sessie van de VNG die momenteel wordt ontwikkeld als cyberoefening die in november 2019 groots zal worden uitgevoerd. Je kunt je al aanmelden.

De informatiesamenleving beperkt zich niet meer tot de grenzen van het gemeentehuis. Het is breed in de maatschappij verankerd. Die digitalisering roept ook nieuwe veiligheidsvraagstukken op, waar bestuurders en colleges ook mee aan de slag moeten.

Hacken via ‘serious gaming’

Informatieveiligheid en cybercriminaliteit krijgen internationale aandacht. Ook op lokaal niveau worden bestuurders zich steeds meer bewust van cyberdreigingen die hun gemeente kunnen raken. Tijdens de Lochemconferenties ‘Waardevol digitaliseren’ werd het onderwerp geagendeerd. Bestuurders konden via serious gaming op een ‘veilige manier’ aanvoelen wat het betekent als de gemeente wordt gehackt.

Cyberoefening

Maar wat als de game werkelijkheid wordt en het cyberincident niet alleen de interne organisatie van de gemeente raakt, maar de potentie heeft om in korte tijd uit te groeien tot een project X 2.0? Hoe draai je dan aan de knoppen als bestuurder of als college? Hoe werk je samen met andere betrokkenen? Bieden ervaringen uit het veiligheidsdomein dan voldoende handvatten? De VNG werkt daarom momenteel aan een ware cyberoefening die in november dit jaar groots zal worden uitgevoerd.

VNG Jaarcongres 2019

Tijdens de deelsessie ‘Meer grip op veiligheid’ tijdens het Jaarcongres krijgen deelnemers een voorproefje van deze oefening. Ook worden inzichten uit de wetenschap en ervaringen vanuit het Openbaar Ministerie gedeeld die ingaan op de rol van het college van B en W. Diverse sprekers, waaronder cybersafety onderzoeker Willem Bantema en cyberofficier van justitie Jesse van der Putte, zullen met u hierover in gesprek gaan. Durft u het aan? meld u snel aan!

Verder lezen bij de bron
Advies verruimen gegevensuitwisseling
FG Congres

Copyright © 2014-2019 IB&P B.V. - Informatiebeveiliging Gemeenten is een handelsnaam van IB&P B.V. 
Onze algemene voorwaarden & privacyverklaring.Ook handig: de sitemap