Nieuwsoverzicht week 14

Met ons wekelijkse nieuwsoverzicht houden we je graag op de hoogte van nieuws en ontwikkelingen op het gebied van informatiebeveiliging en privacy.

Blog

De succesfactoren voor een goede implementatie van informatiebeveiliging
De komst van de BIO zorgt voor een hoop buzz in overheidsland. Gaat deze baseline ons helpen om informatiebeveiliging nu eindelijk eens op een goede manier te implementeren? En wat zijn nu cruciale succesfactoren om informatiebeveiliging succesvol te implementeren?

Informatiebeveiliging

ENSIA Verantwoording Den Haag

De collegeverklaring van vorig jaar inzake ENSIA (2017) van de gemeente Den Haag eens doornemen? Dit document kan je eenvoudig downloaden uit het raadsinformatiesysteem om eens te zien hoe een andere gemeente haar bestuurlijke verantwoording aanpakt.

Themadocument Communicatievoorzieningen

Een document in handen krijgen dat overzicht biedt over de relevante controls uit de BIO 1.0? De CIP heeft het Themadocument Communicatievoorzieningen voor je samengesteld om je verder te helpen. Er volgen nog meer themadocumenten.

Magazine Open Standaarden

Een hot item zeker in de afgelopen periode; open standaarden. In het kader van dit onderwerp is nu ook een Digitaal Magazine Open Standaarden 2018 gepubliceerd waarin je het laatste nieuws ontvangt met betrekking tot dit onderwerp. Beschikbaar in een e-Magazine!

Vernieuwing ISO 31000

De populaire norm ISO 31000 voor Risk Management heeft een update gekregen die op 15 februari jl. werd gepubliceerd. De Norm wordt ook wel gezien als het mondiale referentiekader en is breed toepasbaar. Op deze pagina van NEN.nl zijn de veranderingen op een rij gezet.

Presentatie BIO / ENSIA

Tijdens het Congrestival van de VNG werd een presentatie gegeven over de Baseline Informatiebeveiliging Overheid in relatie tot ENSIA. Ook werd de vergelijking getrokken met de bestaande BIG. Neem de presentatie vooral eens door.

Privacy

Misbruikframe is AVG-inbreuk

Er kan sprake zijn van Wobmisbruik als er ‘ziekende’ burgers zijn of als bedrijven hier middels griffierechten aan kunnen verdienen. Tegenwoordig is er een ‘knip’ tussen de Wob en de Awb om misbruik tegen te gaan. In deze blog lees je meer over dit onderwerp.

Advies verstrekking informatie jeugd aan gemeenten

Gemeenten dienen diverse verzoeken in bij zorgaanbieders om informatie te verkrijgen over de behandelingen van o.a. Jeugd patiënten van GGZ Nederland. Leden van GGZ Nederland hebben zorgen geuit over de privacy van cliënten. Op deze pagina van GGZ Nederland vind je meer informatie over dit onderwerp.

Privacy uitdagingen gemeenten

Wat zijn voor gemeenten en gemeenschappelijke regelingen de veel voorkomende privacy uitdagingen? Om op deze uitdagingen in te spelen heeft de AP o.a. een 10-stappenplan gepubliceerd waarmee je aan de slag kunt. in dit artikel gepubliceerd door Duthler krijg je inzicht in de uitdagingen, gevolgen en de juiste aanpak.

Pettenproblematiek

Er ontstaat vaak onzekerheid én onenigheid wanneer organisaties in het sociaal domein professionals (onbedoeld) opzadelen met taken die tegengestelde juridische regimes kennen. Daarom krijg je in dit artikel van Programma Sociaal Domein inzicht in de ‘’Pettenproblematiek’’ en passende oplossingen.

Rapport NL Digitaal: Data Agenda Overheid

Dit rapport geeft je inzicht in de Data Agenda van de Overheid van het programma NL DIGIbeter.De diverse actiepunten komen op gestructureerde wijze naar voren en je krijgt snel inzicht in hoe men aan de slag wil. Natuurlijk kun je dit document ook downloaden vanuit ons downloadarchief.

Downloads

Onderzoek informatiebeveiliging

Er is door de Rekenkamercommissie (RKC) onderzoek gedaan naar informatiebeveiliging van de gemeente Haarlem. Het onderzoeksrapport kun je hier downloaden. De gemeente kreeg diverse aanbevelingen die wellicht ook van waarde kunnen zijn voor jouw gemeente.

Digitale dijkverzwaring Cybersecurity

De werken in Nederland die ons beschermen tegen water kunnen zelf wel een bescherming gebruiken tegen digitale dreigingen. In dit onderzoek heeft men gekeken naar de wijze waarop vitale waterwerken beschermd zijn tegen cyberaanvallen.

Stuur ons nieuwsoverzicht gerust door naar collega’s!

www.informatiebeveiliging-gemeenten.nl
www.privacy-gemeenten.nl
Beide onderdeel van IB&P B.V. – www.ibnpbv.nl

Nieuwsoverzicht week 15
Nieuwsoverzicht week 13

Copyright © 2014-2019 IB&P B.V. - Informatiebeveiliging Gemeenten is een handelsnaam van IB&P B.V. 
Onze algemene voorwaarden & privacyverklaring.Ook handig: de sitemap