BIO in Staatscourant

De Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO) vervangt bestaande baselines voor informatieveiligheid bij het Rijk, provincies, gemeenten en waterschappen. De BIO is nu ook gepubliceerd in de Staatscourant.

De overheid heeft sinds januari één nieuwe gemeenschappelijke Baseline Informatiebeveiliging die de beveiliging van overheidssystemen moet bevorderen. De Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO) werd vandaag in de Staatscourant gepubliceerd en is een verzameling van richtlijnen. Het vervangt bestaande baselines voor informatieveiligheid bij het Rijk, provincies, gemeenten en waterschappen.

“Eén gezamenlijke baseline voor alle overheidsorganisaties biedt vele voordelen. Het vergroot de informatieveiligheid, zorgt voor eenduidigheid en leidt bovendien tot kostenbesparing”, aldus de overheidssite over de baseline. De Baseline Informatiebeveiliging Overheid is een gezamenlijk product van het Rijk, provincies, gemeenten en waterschappen. Het is gebaseerd op de ISO 27001/2-norm en een afgeleide van de huidige Baseline Informatiebeveiliging Rijksdienst 2017, die al in werking is voor het Rijk. Daarnaast is het een concretisering van een aantal normen tot verplichte overheidsmaatregelen, zo stelt staatssecretaris Knops van Binnenlandse Zaken.

De BIO bevat allerlei maatregelen om systemen te beveiligen en bijvoorbeeld malware of andere aanvallen te voorkomen. Als het gaat om bescherming tegen malware betreft het zaken als het beperken van het downloaden van bestanden, het voorlichten van gebruikers, het scannen van computers en updaten van antivirussoftware. Ook worden er handreikingen gedaan voor back-up en recovery, zoals maximale dataverlies en hersteltijd, die respectievelijk op 28 uur en 16 werkuren zijn gesteld.

Reactie VNG op advies RvS effecten digitalisering
Een jaar AVG