Informatieveiligheid in gemeentelijk DNA

Informatiebeveiliging hoog op de agenda krijgen is nog niet altijd vanzelfsprekend. Hier lees je hoe de gemeente IJsselstein het bewustzijn ook op het hoogste niveau wil verhogen.

Omdat informatievoorziening voor gemeenten cruciaal is, hoort de beveiliging daarvan hoog op de agenda te staan van het gemeentelijk bestuur en de gemeenteraad. Vanzelfsprekend? Blijkbaar niet. In IJsselstein verleiden een bestuurder en een raadslid hun collega’s tot meer i-bewustzijn.

Kees Duijvelaar is raadslid voor de VVD in IJsselstein en was tot zijn pensioen in 2017 senior beleidsadviseur informatiesamenleving bij de VNG. Mark Foekema is naast wethouder namens de lokale partij LDIJ ook manager bij IT-bedrijf Atos. “Maar ik wil niet beweren dat de aandacht die IJsselstein heeft voor informatieveiligheid alleen komt door ons tweeën, dat zou te veel eer zijn. Het onderwerp leeft in onze gemeente ook omdat we een goede security officer hebben, Koos Lefeber, die voor meerdere gemeenten werkt. Hij is een belangrijke drijvende kracht”, zegt Foekema.

IJsselstein heeft, net als alle andere gemeenten, het eerste jaar volgens de verantwoordingsmethodiek ENSIA erop zitten: in 2018 legden ze verantwoording af over de stand van de informatieveiligheid in de gemeente in 2017. Dit jaar wordt verantwoording afgelegd over 2018. Samen met Montfoort; ook nu per 1 januari 2019 de in 2014 gestarte ambtelijke fusie met Montfoort werd ontbonden. Het ambtelijk samenwerken leverde de gemeenten in verhouding tot wat het kostte te weinig op. Maar de verantwoording voor ENSIA doen ze nog wel samen. Foekema: “Op het gebied van IT blijven we voorlopig samenwerken. Misschien wel met meer gemeenten, zodat we investeringen en expertise kunnen delen.”

AVG Escaperoom
Belletje van een nep-helpdesk? Hang op!