Nieuwsoverzicht week 19 2019

Met ons wekelijkse nieuwsoverzicht houden we je graag op de hoogte van nieuws en ontwikkelingen op het gebied van informatiebeveiliging en privacy.

Blog

SIVA – Inhoud & auditelementen (2)In deze blog gaan we verder waar we de vorige keer gebleven zijn, het tweede hulpmiddel: Inhoud, waarin we de drie resterende invalshoeken verder uitwerken inclusief de diverse auditelementen. Met natuurlijk inzicht in het raamwerk dat wordt gebruikt voor de invalshoeken.

Informatiebeveiliging

VNG RisicobeheerWat weet jij van risicomanagement? Hoe rangschik je de risico’s en welke maatregelen kan je treffen? VNG Risicobeheer legt het uit en geeft een introductie van het integraal en continu managen van risico’s in gemeenteland.

Conferentie ‘Tijd voor digitale veiligheidOp 9 en 10 mei organiseert de onderzoeksgroep Cybersafety een congres over digitale veiligheid in een veranderende wereld. In Leeuwarden kan je presentaties bijwonen van o.a. de Programmadirecteur Digitalisering van de Politie. Iedereen is welkom!

Voors en tegens gemeentelijke standaardenOverweegt jouw gemeente om een gemeentelijke standaard in te voeren voor basisprocessen? Gebruik dan deze Argumentenkaart met pro’s en contra’s van VNG Realisatie om de knoop door te hakken.

Gratis Risicoanalyse ToolRAVIB heeft een gratis en open methode voor het uitvoeren van een risicoanalyse voor informatiebeveiliging beschikbaar gesteld. De tool gebruikt maatregelen uit de ISO 27002 standaard en daarvan afgeleide baselines.

ICT-beveiligingsrichtlijnen TLSTLS is het meest gebruikte protocol voor het beveiligen van verbindingen op internet. Deze richtlijnen van het Nationaal Cyber Security Centrum zijn te gebruiken als advies bij inkoop, opstellen en beoordelen van configuraties van TLS.

Privacy

Beslisboom DocumentformatsIn welk documentformat moet je publiceren om aan de regels te voldoen? Het Forum Standaardisatie is een beslisboom aan het ontwikkelen en jíj kan meedenken! Het concept is al beschikbaar, feedback en suggesties zijn welkom.

Webinar Privacy met Aleid WolfsenWat leren we van de AVG? Wat zijn de uitgangspunten, wat de misverstanden? AP voorzitter Aleid Wolfsen neemt je op 7 mei van 15:30u tot 16:30u mee in een webinar. Het is zonder kosten te volgen en ook later terug te kijken.

Verslag Reuring!CaféOp 1 april ging het Reuring!Café over de overheid als databedrijf. Overheid en private sector waren beide vertegenwoordigd in het panel. Deze editie gingen bank, host en debatleider in op de uitdagingen en dilemma’s van datagebruik binnen de overheid. Het hele verslag is hier terug te lezen.

Standaard Verwerkersovereenkomst 2.0 gepubliceerdDe geüpdatet standaard Verwerksovereenkomst Gemeenten (VWO) is nu te downloaden. Input van gemeenten, leveranciers en de landsadvocaat zijn beoordeeld en meegenomen bij versie 2.0 van de standaard.

Data Protection Impact AssessmentDe DPIA mag geen luxeproduct zijn en gegevensbescherming moet ook bereikbaar en implementeerbaar zijn voor kleine bedrijven en ZZP’ers. Privacy Friendly heeft handige tips en een tool beschikbaar gesteld voor iedereen.

Stuur ons nieuwsoverzicht gerust door naar collega’s!

www.informatiebeveiliging-gemeenten.nl
www.privacy-gemeenten.nl