Nieuwsoverzicht week 20

Met ons wekelijkse nieuwsoverzicht houden we je graag op de hoogte van nieuws en ontwikkelingen op het gebied van informatiebeveiliging en privacy.

Blog

Van BIG naar BIO met een GAP-analyse De BIO is per 2020 de opvolger van de BIG. Het jaar 2019 staat voor gemeenten daarom in het teken van de implementatie van de BIO. De overgang van de BIG naar de BIO is voor gemeenten geen sinecure. Een handig instrument dat je hierbij op weg kan helpen, is een GAP-analyse. Maar wat is een GAP-analyse en hoe voer je deze uit? Dat lees je in deze nieuwe blog.

Informatiebeveiliging

FAQ: ENSIA Pilot BIOIn een pilot wordt door een aantal gemeenten vast ervaring opgedaan met de implementatie van ENSIA op basis van de BIO. Het nieuwe normenkader voor informatiebeveiliging waar ook gemeenten vanaf 2020 aan moeten voldoen. De veelgestelde vragen van de pilotgemeenten zijn gebundeld in een handig document.

iBestuur Congres 2019: In the Dutch MountainsVoor in de agenda! Op 3 juli is de nieuwe editie van het iBestuur Congres. Het thema is bergbeklimmen: In the Dutch Mountains. Klim samen naar de top bij het realiseren van de iOverheid. Er is ruimte voor inspanning én ontspanning bij deze zomereditie op Topsportcentrum Papendal.

IB-presentaties regiobijeenkomst voorjaar 2019Dit voorjaar heeft de IBD weer een aantal regiobijeenkomsten rondom informatiebeveiliging verzorgd. De presentaties zijn nu als pdf openbaar beschikbaar. Achter de inlogomgeving kan je ook een bewerkbare versie van de BIO workshop downloaden.

Carrière in de informatiebeveiligingBen jij starter op de arbeidsmarkt of uitgekeken op je huidige werkveld? Kijk dan eens naar de vele vacatures in de informatiebeveiliging! Het is super dynamisch en een technologische achtergrond is echt niet altijd nodig. Hoe je moet beginnen lees je hier (in het Engels).

De ontwikkeling van wachtwoordbeveiligingHet wachtwoordbeleid heeft sinds de jaren ’60 een behoorlijke ontwikkeling doorgemaakt. Leuk leesvoer uit de oude doos voor de informatiebeveiliger, een geschiedenisles wachtwoordbeveiliging! (in het Engels)

Privacy

Waarderingspeiling Gemeentelijke inkoopvoorwaarden ITEind 2016 zijn de Gemeentelijke inkoopvoorwaarden bij IT (GIBIT) vastgesteld. Met een waarderingspeiling zijn de ervaringen van gemeenten en leveranciers geïnventariseerd. Conclusie: het instrument wordt gewaardeerd, maar er is ruimte voor verbetering.

Website Aanpak IBP voor scholen vernieuwdHet inrichten van informatiebeveiliging en privacy is ook voor scholen een hele klus. Om scholen te ontzorgen heeft Kennisnet de website Aanpak IBP compleet vernieuwd. Met hulp van de PO- en VO-raad.

Gemeentelijke datalabs onderzochtHet aantal gemeentelijke datalabs en dataprojecten groeit. Dit is een gevolg van de belangstelling voor datgedreven werken en sturen. VNG Realisatie heeft de achtergronden, ervaringen en resultaten van de datalabs onderzocht in een inventariserend onderzoek. Bijna alle datalabs beginnen klein, maar de ambities zijn groot!

Privacybeleid gemeente SmallingerlandOok de gemeente Smallingerland vindt het belangrijk dat het omgaan met persoonsgegevens zorgvuldig, rechtmatig en veilig plaats vindt. De gemeente heeft onlangs de uitgangspunten van hun privacybeleid vastgesteld. Dit is gedaan na een Quick Scan Privacy en Informatieveiligheid.

Praktijkvraag: kan publicatie bedrijfsnaam in strijd zijn met AVG?Wanneer is een bedrijfsnaam een persoonsgegeven? En wat betekent dit voor het publiceren van vergunningenbesluiten waar bedrijven partij bij zijn? Kenniscentrum Europa decentraal heeft deze praktijk vraag beantwoord.

Stuur ons nieuwsoverzicht gerust door naar collega’s!

www.informatiebeveiliging-gemeenten.nl
www.privacy-gemeenten.nl