Skip to main content

De privacy boete?

Een overtreding van de privacywet kost je als bedrijf maximaal 1 miljoen euro, blijkt uit een document van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Dat is veel minder dan de beloofde jackpot van 20 miljoen euro of 4 procent van de omzet, legt advocaat en Sprout-expert Danny Hoekzema uit.

Eindelijk! Duidelijkheid over boetes vanuit de AP. En hoe? Door de beleidsregels boetes: een taaie lap tekst van 12 kantjes met vijf bijlagen. Zelfs voor de doorgewinterde privacyadvocaat haast niet om door te komen.

Er is dan ook nauwelijks geschreven over dit document. Ten onrechte. Een goede portie doorzettingsvermogen en een paar powernaps verder leert ons namelijk dat dit document een goed inkijkje biedt in de boetekeuken van de AP. Belangrijkste spoiler: voorlopig geen miljoenenjacht (eerder tonnenjacht).

Hoe?

De AP koppelt AVG-overtredingen aan 4 boetecategorieën, waarbij voor elke categorie een basisboete en bandbreedte (minimum, maximum) is vastgesteld. De basisboete – het startpunt voor het bepalen van een boete – kan worden verhoogd of verlaagd afhankelijk van een verschillende factoren, waaronder de aard, omvang, opzet en eerdere overtredingen.

Toch geen miljoenenjacht?!

De boetecategorieën lopen op tot maximaal 1 miljoen euro, veel minder dan de beloofde jackpot van 20 miljoen euro of 4 procent van de omzet. Betekent dit dat de torenhoge boetes van de baan zijn? Nee. In die zin is ook de AP aan AVG-regeltjes gebonden: iedere sanctie moet ‘doeltreffend, evenredig en afschrikkend’ zijn.

De AP bepaalt daarom dat als de boetecategorieën ‘naar het oordeel van de AP’ geen passende bestraffing toelaat, de hogere boetes van € 20 miljoen of 4% van de omzet alsnog uit de kast worden gehaald. Jackpot!

We hebben de belangrijkste punten omgezet naar begrijpelijk legal design. Onderstaande visual is duidelijk: des te harder je op de kop van jut slaat, des te hoger je komt. Maar vraag blijft: Wie gaat als eerst?

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?
De rol van de proceseigenaar bij BCM
Net zoals elke organisatie, kan een gemeente te maken krijgen met incidenten die de continuïteit van de dienstverlening in gevaar kunnen brengen. BCM is daarom een term die je steeds vaker hoort binnen gemeenten. Vooral proceseigenaren spelen hierbij een belangrijke rol. Maar wat houdt BCM eigenlijk in en welke rol speelt de proceseigenaar hierbij?
Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?
De implementatie van de AVG of Wpg is niet uitsluitend de verantwoordelijkheid van de Privacy Officer. Het is een samenspel van diverse medewerkers uit verschillende vakgebieden, waaronder de functioneel beheerder. Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?

Meer recente berichten

Delen videobeelden van misdragingen werknemer vormen geen inbreuk op AVG
Verder lezen
Onderzoek Cisco: slechts 3 procent organisaties volledig voorbereid op cyberaanval
Verder lezen
2030: Een cyberveiligheid roadmap voor een veranderende wereld
Verder lezen
Vriendelijker ontvangst en meer privacy op vernieuwd Werkplein in raadhuis Amstelveen
Verder lezen
Onduidelijke privacy instellingen Apple verwarren zelfs academici
Verder lezen
EC zint op soepelere soevereiniteitsregels cloudmarkt
Verder lezen
TNO lanceert open source tool voor geautomatiseerde cybersecurity
Verder lezen
Raadsleden verdeeld over inzet AI
Verder lezen
Hoe zit het bij Chinese auto s met privacy, spionage en garantie?
Verder lezen
ENSIA onmisbaar bij informatieveiligheid gemeenten
Verder lezen