Nieuwsoverzicht week 24

Met ons wekelijkse nieuwsoverzicht houden we je graag op de hoogte van nieuws en ontwikkelingen op het gebied van informatiebeveiliging en privacy.

Blog

Vorm & Analysevolgorde binnen SIVA De derde en vierde component binnen SIVA; Vorm & Analysevolgorde. We namen je in eerdere blogs al mee in de componenten Structuur en Inhoud (deel 1 & deel 2). Je zet een gestructureerd raamwerk op, gevolgd door een Structuur-Inhoudmatrix. Maar wanneer ga je daadwerkelijk aan de slag met de auditprincipes?

Informatiebeveiliging

De EuroDIG 2019 Dit jaar vindt de EuroDIG, ofwel de ‘European Dialogue on Internet Governance’, plaats in Nederland. Op 19 en 20 juni opent het World Forum in Den Haag haar deuren voor dit jaarlijkse evenement dat dit jaar het thema ‘Cooperating in the Digital Age’ draagt.

Doe een phishing testPhishing is vaak de eerste stap in een cyberaanval en een makkelijke manier voor criminelen om binnen te komen. Is de aanval niet gericht op uw bedrijf, dan kan uw systeem worden misbruikt. Zonder dat u dat weet.

Consultatie GegevenslandschapWegens grote belangstelling organiseert VNG Realisatie op 4 juli een extra bijeenkomst over de uitwerking van het Gemeentelijk Gegevenslandschap specifiek voor gemeenten. Ditmaal in Den Haag. De bijeenkomsten van 20 en 27 juni in Amersfoort en ’s Hertogenbosch zitten vol.

Norm ”Veilige e-mail in de zorg’De Nederlandse Technische Afspraak (NTA) 7516, de veldnorm die kaders stelt voor e-mailen in de zorg, is gepubliceerd. In opdracht van het Informatieberaad Zorg werkten ruim 50 experts van 46 verschillende organisaties de afgelopen acht maanden aan een nieuwe norm voor e-mail. NTA 7516 is nu beschikbaar voor iedereen.

Voor API’s: developer.overheid.nlOp het grootste tech- en startupevenement van Nederland, The Next Web Conference 2019, presenteerde het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK ) de developers portal: developer.overheid.nl. Deze portal wordt de verzamelplaats van alle API’s (Application Programming Interfaces) die door de Nederlandse overheid worden aangeboden.

Privacy

Messaging apps vergelekenLinks en rechts hoor je over onveilige ‘messaging apps’, en dan vooral over Whatsapp. Maar welke apps zijn er eigenlijk nog meer, en hoe veilig zijn die eigenlijk? Alles staat handig op een rij in dit (Engelstalige) overzicht.

Podcast: 1 jaar AVGp 25 mei 2018 trad de veel besproken Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in werking. Sindsdien hebben veel organisaties te maken gehad met de verplichtingen uit de AVG. Hoe gaan ze hiermee om? Zijn er nog veel vragen en uitdagingen? Wat is de opbrengst geweest van één jaar AVG? Zijn er hoge boetes uitgedeeld? Luister deze podcast voor antwoorden.

Het verwerkingsregister van de APAuditConnect heeft het verwerkingsregister van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) opgevraagd en vervolgens ontvangen. In dit artikel analyseren we het verwerkingsregister van de AP. Wat valt op en wat kunnen we ervan leren?

Beeldmateriaal en de AVG“Mag ik als werkgever, school of organisator van een evenement foto’s en filmpjes maken en publiceren?” Tja, een jurist zal zeggen: “Dat hangt er van af.”. En dat is ook wat de Autoriteit Persoonsgegevens meldt op haar website.

AVG handhaving laat op zich wachtenPrecies een jaar geleden werden inboxen overdonderd met paniekerige verzoeken van bedrijven. “Mogen we je gegevens alsjeblieft blijven bewaren?” was de grote vraag voor enorme multinationals en kleine webshops. De AVG kwam er namelijk aan, en bijna niemand leek er echt klaar voor te zijn. Hoe is dat nu, ruim een jaar na de invoering?

Download

AVG onderzoek Europese CommissieDe Europese Commissie laat regelmatig onderzoek uitvoeren, waaronder ook onderzoek rondom de GDPR. Dit onderzoeksrapport geeft o.a. informatie over AVG bewustwording in de EU, social networks en privacy statements.

Stuur ons nieuwsoverzicht gerust door naar collega’s!

www.informatiebeveiliging-gemeenten.nl
www.privacy-gemeenten.nl