Skip to main content

De BIO: waarom en wat merken we ervan?

Eén normenkader voor informatiebeveiliging voor de gehele overheid: dat is de BIO. Rob de Werd vertelt waarom, en wat organisaties en de samenleving ervan merken.

Eén normenkader voor informatiebeveiliging voor de gehele overheid: dat is de Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO). De BIO vervangt in 2019 en 2020 de sectorale baselines informatieveiligheid voor gemeenten, Rijk, waterschappen en provincies. Van BIG, BIR, BIR2017, IBI en BIWA naar B.

Rob de Werd, afdelingshoofd Regie & Kaderstelling iOverheid binnen het directoraat-generaal Overheidsorganisatie (DGOO) van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties vertelt waarom er straks één baseline is en wat organisaties en de samenleving daarvan merken. “Het is cruciaal dat de overheid goede dienstverlening levert en daar horen veiligheid en privacy bij. Je huis op orde hebben, daar gaat het om. Eén manier om overheidsbreed te zorgen voor dezelfde kwaliteitstandaard is de Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO). Die zorgt ervoor dat de beveiliging van informatie(systemen) bij alle bedrijfsonderdelen van de overheid wordt verbeterd. De BIO is daarin ook een volgende stap: van afspraken per sector naar afspraken voor één overheid, want dat zijn we tenslotte. Zo kijken Nederlanders er ook naar: dienstverlening staat voorop, welke organisatie het levert komt daarna. Voordeel is ook dat er minder administratie nodig is, er bestaan straks immers minder verschillen in de normen die er zijn bij de overheid. Dat sluit ook goed aan op internationale regelgeving. Kortom, hiermee is een betekenisvolle stap gezet. De BIO staat overigens niet op zich, maar in samenhang met andere maatregelen rond informatieveiligheid. Zie daarvoor de Kamerbrief ‘Verhogen informatieveiligheid bij de overheid’ van de staatssecretaris Knops.”

De Werd prijst de samenwerking bij de totstandkoming van de nieuwe baseline. “De BIO is een uitkomst van samenwerking tussen alle overheids-lagen en uiteindelijk vastgesteld in de ministerraad. Mooi om te zien dat professionals en professionele gemeenschappen uit alle hoeken van de overheid hebben meegeholpen. Die samenwerking blijft overigens bestaan omdat wat ‘veilig’ voor de overheid betekent steeds wat zal veranderen. De BIO moet worden onderhouden en ook dat doen we samen.”

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?
De implementatie van de AVG of Wpg is niet uitsluitend de verantwoordelijkheid van de Privacy Officer. Het is een samenspel van diverse medewerkers uit verschillende vakgebieden, waaronder de functioneel beheerder. Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?
Hoe kun je contractmanagement implementeren?
: Contractmanagement zorgt ervoor dat alle afspraken en verplichtingen in een zakelijk contract goed worden nageleefd en beheerd, vanaf het moment dat het contract wordt ondertekend tot het einde ervan. Maar wat houdt contractmanagement eigenlijk in? En hoe kan je dit goed implementeren?
De rol van de lijnmanager op het gebied van privacy
In onze wereld, met alle informatietechnologie, is privacy belangrijker dan ooit. Als lijnmanager heb je een belangrijke rol om ervoor te zorgen dat iedereen zich aan de regels van de van de organisatie houdt. Maar wat houdt deze rol precies in en welke verantwoordelijkheden komen daarbij kijken? Dat lees je in deze blog.

Meer recente berichten

Digital Trust Center waarschuwt meer ondernemers
Verder lezen
Eerste Kamer ook akkoord met Tijdelijke wet cyberoperaties
Verder lezen
Handhavers Dijk en Waard uitgerust met bodycams en handboeien. Mensen gedragen zich bewuster als ze weten dat ze gefilmd worden
Verder lezen
Franse privacytoezichthouder geeft AVG boetes voor SHA 1 en TLS 1.0 gebruik
Verder lezen
NIS2 Quickscan helpt organisaties bij voorbereiding op nieuwe cyberwet
Verder lezen
Bedrijven in industrie en handel vaker slachtoffer ransomware
Verder lezen
Aparte wet nodig voor gezichtsherkenning
Verder lezen
Norea: gepokt en gemazeld in it audits en privacy
Verder lezen
LockBit keert terug met bijgewerkte encryptors en nieuwe servers
Verder lezen
Russische hackers leggen Belgische overheidswebsites tijdlang plat
Verder lezen