Gebruik stijging informatieveiligheidstandaarden groeit, toch ruimte voor groei

Begin 2019 heeft Forum Standaardisatie een nieuwe meting uitgevoerd naar de toepassing van informatieveiligheidstandaarden voor overheidswebsites en e-mail. Uit deze meting blijkt dat met name voor de e-mailstandaarden flinke sprongen zijn gemaakt, gemiddeld is het gebruik van e-mailstandaarden in het afgelopen halfjaar met 7% gestegen.

Met name e-mailstandaarden DMARC en DANE tonen een flinke stijging in gebruik, maar laten tevens ruimte over voor groei. Kortom, de overheid is goed op weg, maar er is nog wel werk aan de winkel.

Groei in adoptie van veilige webstandaarden zwakt af

Waar voornamelijk de e-mailstandaarden significante groei tonen, zwakt de groeit in gebruik van veilige webstandaarden af. In het afgelopen halfjaar is het gebruik van webstandaarden met 1% gegroeid tot een gemiddelde adoptiegraad van 89%. Het halfjaar daarvoor was de groei nog 6%. Er zit met name voor webstandaard HSTS (79%) nog rek in de groei; de adoptiegraad van HSTS is in het afgelopen halfjaar niet gestegen.

Open source DPIA software
Gemeenten riskeren financiële strop door misbruik nieuwe privacywet