Nieuwsoverzicht week 28

Met ons wekelijkse nieuwsoverzicht houden we je graag op de hoogte van nieuws en ontwikkelingen op het gebied van informatiebeveiliging en privacy.

Van maandag 22 juli tot en met vrijdag 16 augustus publiceren wij geen nieuwsberichten en nieuwsoverzichten. Natuurlijk zijn wij je vanaf 19 augustus weer van dienst met het laatste nieuws met betrekking tot informatiebeveiliging en privacy. Het eerste daarop volgende nieuwsoverzicht vind je maandag 26 augustus in je mailbox.

Blog

Concrete toepassing van SIVAIn de SIVA blogreeks hebben we ingezoomd op de diverse onderdelen binnen het SIVA-raamwerk dat je terug kunt vinden in het boek “SIVA, methodiek voor de ontwikkeling van auditreferentiekaders”. Om het overzicht te behouden brengen we in deze laatste blog uit de SIVA reeks alles bij elkaar.

Informatiebeveiliging

E-learning over impact digitaliseringMet deze e-learningmodules leer je hoe nieuwe technologie het werken bij de Rijksoverheid leuker, makkelijker en beter maakt. Kijk ze waar en wanneer het jou uitkomt!

De BIO: waarom en wat merken we ervan? Eén normenkader voor informatiebeveiliging voor de gehele overheid: dat is de BIO. Rob de Werd vertelt waarom, en wat organisaties en de samenleving ervan merken.

COBIT 2019 – praktische handvatten IT governanceVeel organisaties gebruiken COBIT om hun IT-omgeving te beheersen. Eind 2018 kwam de nieuwste versie uit, COBIT 2019. Dirk Steuperaert is universitair docent in Antwerpen en Gent én IT Risk & Governance Consultant. Hij geeft inzicht in de nieuwe punten van COBIT als ITGovernance model.

Politieke en beleidsmatige actualiteiten cybersecurityNOREA is de beroepsorganisatie voor IT-auditers. In dit handige overzicht van hen vind je actuele politieke- en beleidsmatige cybersecurity ontwikkelingen.

De vele gezichten van de CISOWelk type security-officer ben (of wil) jij? Je zoekt naar een security officer, maar die moet wel een beetje bij je organisatie en je bedrijfscultuur passen. De ideale CISO bestaat niet, maar deze types wel.

Privacy

Overheid krijgt meer grip op MicrosoftAanvullende afspraken met Microsoft moeten ervoor zorgen dat de Nederlandse overheid kan controleren of het bedrijf de afspraken op naleving AVG nakomt. De Tweede Kamer is inmiddels ook geïnformeerd over deze afspraken.

Werk en Inkomen Digitaal (Suwinet)VNG Realisatie werkt ook wat betreft Suwinet samen met gemeenten. Op deze pagina vind je meer over de achtergrond van het Digitaal Klantdossier (DKD), een factsheet, relevante handreikingen en ondersteunend materiaal.

DPIA-tool voor gemeenten onlineVoor gemeenten is het vanaf nu mogelijk om een DPIA uit te voeren met een tool van de IBD. Deze is gebaseerd op de DPIA-tool van de Franse CNIL. Ook zijn BIO-maatregelen opgenomen in de tool!

Privacyreglement e-mail- en internetgebruik gemeente RaalteBinnen gemeenten wordt veel gebruikgemaakt van e-mail en internet. Om het gebruik daarvan in goede banen te leiden, heeft de gemeente Raalte recent het Privacyreglement e-mail- en internetgebruik vastgesteld. Handig als voorbeeld!

Rapport Datacenter & RechtDit rapport van de DDA en ICTRecht geeft o.a. een uitgebreide update over de inwerkingtreding van de AVG, daarnaast wordt gekeken naar nieuwe ontwikkelingen in de sector en de regelgeving die hiervoor nodig is.

Downloads

Jaarplan Auditdienst Rijk 2019Inspiratie nodig voor een auditprogrammering? Kijk dan eens in het jaarplan van de Auditdienst Rijk (ADR). Strategische ontwikkelingen worden ook behandeld.

Cyberonderzoeksraad – De schade van e-mailDe Cyberonderzoeksraad geeft een aantal handreikingen om risico’s van e-mailgebruik te verkleinen. Deze continue bron van fouten verdient meer aandacht.

Stuur ons nieuwsoverzicht gerust door naar collega’s!

www.informatiebeveiliging-gemeenten.nl
www.privacy-gemeenten.nl