Nieuwsoverzicht week 29

Met ons wekelijkse nieuwsoverzicht houden we je graag op de hoogte van nieuws en ontwikkelingen op het gebied van informatiebeveiliging en privacy.

Van maandag 22 juli tot en met vrijdag 16 augustus publiceren wij geen nieuwsberichten en nieuwsoverzichten. Natuurlijk zijn wij je vanaf 19 augustus weer van dienst met het laatste nieuws met betrekking tot informatiebeveiliging en privacy. Het eerste daarop volgende nieuwsoverzicht vind je maandag 26 augustus in je mailbox.

Blog

Datalek melden bij de AP? Volg dan de volgende stappen! Sinds 2016 is elke organisatie die persoonsgegevens verwerkt verplicht om een melding te maken bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) wanneer er zich een datalek heeft voorgedaan. Maar wanneer en hoe moet je een datalek melden bij de AP? En kun je een melding ook weer intrekken? In de praktijk blijken hier nog veel vragen over te zijn. Daarom in deze blog een aantal stappen die je moet doorlopen in het geval van een datalek.

Informatiebeveiliging

Algemene Rekenkamer zet hackers in bij onderzoekVoor het eerst in haar lange geschiedenis heeft de Algemene Rekenkamer begin 2019 hackers ingezet bij een onderzoek. De hackers zijn ingezet bij: Digitale dijkverzwaring: cybersecurity en vitale waterwerken.

CCV-congres: CyberweerbaarheidCybercrime is een hot topic en gemeenten proberen zich te wapenen tegen deze relatief nieuwe vorm van criminaliteit. Op het CCV-congres stond cyberweerbaarheid van gemeenten in de schijnwerpers.

Kennis in het vizierDe digitale wapenwedloop heeft ook gevolgen voor de publieke kennisinfrastructuur. Het is zaak om op democratische wijze te komen tot nieuwe afwegingskaders en procedures. Dit rapport schetst de voorwaarden voor de invulling daarvan.

Trailer IBD Crisisgame 2.0De IBD komt dit najaar met een nieuwe cybergame: speciaal voor bestuurders en ambtenaren die verantwoordelijk zijn voor informatieveiligheid en openbare orde en veiligheid. Als vervolg op de bestaande cybergame. Bekijk hier de trailer!

Cyberonderzoeksraad – De schade van e-mailE-mail is een populair middel om informatie te versturen, maar het maakt organisaties zeer kwetsbaar. Dit rapport van de Cyberonderzoeksraad doet een aantal handreikingen om de risico’s van het gebruik van e-mail te verkleinen. Deze continue bron van fouten verdient meer aandacht.

Privacy

Veiligheid & leefbaarheid versus privacyMinder privacy, maar wel meer veiligheid en leefbaarheid. Grote steden maken steeds meer gebruik van data en technologie. Wat betekent dat voor de inwoners?

Wat is een algoritme? Algoritmes. Ze zijn niet meer weg te denken uit de maatschappij en ook als gemeente kan je er niet meer omheen. Maar wat is een algoritme eigenlijk? De Correspondent legt het uit.

Korte docu Common Ground Common Ground: het belang van gemeentelijke samenwerking bij het vernieuwen van de dienstverlening en bedrijfsvoering wordt in dit filmpje toegelicht.

Rotterdam stopt met omstreden systeem voor opsporen fraudeRotterdam stopt met een omstreden computersysteem dat wordt gebruikt om bijstandsfraude in de gemeente op te sporen. Volgens het college van burgemeester en wethouders is onvoldoende duidelijk of het systeem voldoet aan de privacywetgeving.

Jaarplan Auditdienst Rijk 2019Inspiratie nodig voor een auditprogrammering? Kijk dan eens in het jaarplan van de Auditdienst Rijk (ADR). Strategische ontwikkelingen worden ook behandeld.

Downloads

Notitie verantwoordingsproces ENSIA 2019-2020Deze notitie biedt een eenduidige beschrijving van het ENSIA-verantwoordingsstelsel voor alle partijen en personen die betrokken zijn bij het ontwikkelen, invoeren en beheren van ENSIA.

IBD Casuïstiek gegevensbescherming GemeenteraadWelke rol speelt de AVG bij het publiceren van raadsstukken en het opnemen van vergaderingen? De IBD heeft i.s.m. de Vereniging van Griffiers dit document opgesteld met concrete voorbeelden uit de praktijk voor de gemeenteraad.

Stuur ons nieuwsoverzicht gerust door naar collega’s!

www.informatiebeveiliging-gemeenten.nl
www.privacy-gemeenten.nl