Skip to main content

ISMS conform ISO 27001

In de bijdrage van 9 april ‘Op naar een hoger niveau’ beschreef Youri Lammerts van Bueren dat informatiebeveiliging risicomanagement en een lijnverantwoordelijkheid is. Door het opzetten, implementeren en onderhouden van een Information Security Management System (ISMS), conform de ISO 27001, is het mogelijk om ‘los’ te komen van de waan van de dag.

Een ISMS borgt risicomanagement op basis van de plan-do-check-act-cyclus, waarin tevens lijnverantwoordelijkheid tot uiting komt. Het helpt het onderwerp informatiebeveiliging op de agenda van bestuur en management te krijgen/houden omdat het ISMS de organisatiebelangen afzet tegen relevante dreigingen. Hierdoor worden risico’s niet alleen inzichtelijk gemaakt, maar ook geclassificeerd en toegekend aan een risico-eigenaar. Het zorgt dat risico’s worden teruggebracht tot een geaccepteerd risiconiveau, want we weten: ‘100 procent informatieveiligheid bestaat niet’.

In deze bijdrage ga ik meer in op de aanpak om een ISMS conform de ISO 27001 op te zetten. Hiervoor zijn ook goede (theoretische) boeken te raadplegen. Ik mag een aantal (overheids)organisaties ondersteunen met en adviseren bij het opzetten en implementeren van een ISMS conform de ISO 27001. Daarom deel ik graag mijn praktijkervaring en aanpak.

Een aantal tips voor als je gaat starten:

a) Heb ambitie, maar wees niet te ambitieus.
In mijn blog van 9 april beschreef ik al dat we niet beschikken over oneindige resources en vooral niet over veel tijd. Neem dus ook de tijd en trek er desnoods meer dan 1 jaar voor uit.

b) Stel een realistisch doel.
Het opzetten en implementeren van het ISMS vraagt aandacht, tijd en betrokkenheid van anderen. In lijn met ‘wees niet te ambitieus’, laat je doel eerst zijn dat een ISMS is opgezet en geïmplementeerd. Daar gaat de meeste energie in zitten. Dat betekent dat je de scope het beste eerst echt klein moet houden.

c) Hanteer een kleine scope.
Zoals aangegeven, laat het doel eerst zijn dat er een ISMS is opgezet en geïmplementeerd. Door eerst één of enkele relevante processen te selecteren voor je scope, maak je het voor jezelf en alle andere betrokkenen ook behapbaar en overzichtelijk. Gemeenten kunnen hierbij ook denken aan de processen die onderdeel uitmaken van ENSIA. Als het ISMS eenmaal effectief draait, dan is het veel eenvoudiger om de scope te verbreden.

d) Managementcommitment is nodig.
Het ISMS is een managementsystem, waarin het management (in de ISO-norm vaak als ‘directie’ betiteld) een cruciale rol speelt. Zoek sponsoren en maak inzichtelijk wat een ISMS voor de organisatie kan betekenen [business case].

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?
De rol van de proceseigenaar bij BCM
Net zoals elke organisatie, kan een gemeente te maken krijgen met incidenten die de continuïteit van de dienstverlening in gevaar kunnen brengen. BCM is daarom een term die je steeds vaker hoort binnen gemeenten. Vooral proceseigenaren spelen hierbij een belangrijke rol. Maar wat houdt BCM eigenlijk in en welke rol speelt de proceseigenaar hierbij?
Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?
De implementatie van de AVG of Wpg is niet uitsluitend de verantwoordelijkheid van de Privacy Officer. Het is een samenspel van diverse medewerkers uit verschillende vakgebieden, waaronder de functioneel beheerder. Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?

Meer recente berichten

EC zint op soepelere soevereiniteitsregels cloudmarkt
Verder lezen
TNO lanceert open source tool voor geautomatiseerde cybersecurity
Verder lezen
Raadsleden verdeeld over inzet AI
Verder lezen
Hoe zit het bij Chinese auto s met privacy, spionage en garantie?
Verder lezen
ENSIA onmisbaar bij informatieveiligheid gemeenten
Verder lezen
Overheden mogen cyberdreigingen delen met bedrijven
Verder lezen
Antivirusbedrijf Avast gedagvaardigd wegens verkoop gebruikersdata van Nederlanders
Verder lezen
Wijkagent bespiedt stel met dure Volkswagen Tiguan: Waar doen ze het van?
Verder lezen
Gartner voorspelt de toekomst van de cybersecurity
Verder lezen
DORA: Europese wetgeving voor financiele instellingen stelt ook eisen aan ICT dienstverleners
Verder lezen