Skip to main content

Vacature FG gemeente Amstelveen en Aalsmeer

Weet jij toezicht te houden op de naleving van privacyregels en daarnaast te adviseren over wat er binnen die kaders mogelijk is? Kijk dan eens bij deze vacature voor de gemeente Amstelveen en Aalsmeer!

  • Afdeling: Concerncontrol
  • Sluitingsdatum 08-09-2019
  • 36 uur per week

Dan is dit jouw baan!

Organisaties die op grote schaal persoonsgegevens verwerken, dienen dat uiterst zorgvuldig te doen. Die verantwoordelijkheid wordt door medewerkers en bestuur in de Amstelveense en Aalsmeerse organisatie gevoeld. De afgelopen jaren hebben organisatie en bestuur volop geïnvesteerd in een goede structuur, bemensing en kennisdeling rondom informatieveiligheid. 

Recente Europese wetgeving, de AVG, verlangt van overheidsinstanties dat zij een interne toezichthouder hebben aangesteld die toeziet op de juiste naleving van de AVG. Je houdt je onder andere bezig met de volgende werkzaamheden:

  • Je ziet toe op de naleving van de wettelijke bepalingen rondom gegevensbescherming

Verantwoordelijkheid in de organisatie voor het op juiste wijze verwerken van persoonsgegevens berust bij de gemeentelijke afdelingen en verwerkers. Jij ziet als er als FG op toe dat zij zich houden aan de wettelijke kaders. Dit stel je vast aan de hand van informatieverzameling en analyse van de werkwijzen (controles/audits). Ook zie je toe op een actuele en volledige registratie en publicatie van verwerkingen. Je brengt rechtstreeks verslag uit over jouw bevindingen aan de directie en het college van B&W.

  • Je adviseert over verwerking van persoonsgegevens

Je meerwaarde voor de organisatie zit mede in het feit dat je aan de voorkant betrokken bent bij vraagstukken rondom gegevensbescherming. Dit gaat onder andere over het uitvoeren van privacy impact assessments, voorkoming en afhandeling van veilgheidsincidenten, waarborgen van rechten van betrokkenen, inrichting van administratie van gegevensverwerkingen en het opstellen van procedures en beleid. Hierin stel je je proactief op en adviseer je vanuit jouw expertise. Belanghebbenden in alle lagen van de organisatie zien je als kritisch en gewaardeerd sparringpartner. Je laat met name zien hoe en waar het beter kan, zonder dat dit als onnodig bureaucratisch wordt ervaren.

  • Je bevordert (een cultuur van) compliant gedrag

Je bent je er van bewust dat sturing op ‘harde’ normen voortvloeiend uit wet- en regelgeving alléén niet genoeg is. ‘Zachtere’ gedragsnormen als bijvoorbeeld helderheid, uitvoerbaarheid en bespreekbaarheid ondersteunen compliant gedrag. Ook die zachtere kant reken je tot je aandachtgebied. Dit komt tot uitdrukking in je adviezen, voorlichting en rapportages.

  • Je bent contactpersoon voor de Autoriteit Persoonsgegevens

In geval van veiligheidsincidenten draag je samen met de privacybeheerders zorg voor onderzoek en rapportering over het incident. Voor melding en communicatie ben je contactpersoon van de Autoriteit Persoonsgegevens en voor betrokkenen.

De AVG benoemt dat de FG onafhankelijk zijn/haar taken uit moet kunnen voeren. Onafhankelijk betekent echter niet geïsoleerd. Integendeel; samenwerken met collega’s uit alle lagen van de organisatie is essentieel. Je onderhoudt nauwe contacten met de privacybeheerders en de CISO. Je maakt deel uit van de afdeling Concerncontrol. Met respect voor jouw onafhankelijke positie, ondersteunen je collega’s je desgewenst bij het vormgeven van deze functie. 

Wat vragen wij van jou?

  • Je hebt een relevante afgeronde universitaire opleiding. Daarnaast ben je bereid tot voortdurende ontwikkeling op het gebied van privacy en heb je affiniteit met ICT.
  • Je beschikt over een brede blik op gegevensbescherming en bent bekend met de wetgeving daaromtrent. Daarnaast heb je kennis van gegevensverwerkingen en informatiesystemen.
  • Door middel van het uitvoeren van audits weet je een onafhankelijk oordeel te vellen en hierover helder te communiceren. Je bent niet alleen een observator langs de zijlijn, maar je ondersteunt waar nodig bij het doorvoeren van verbetermaatregelen, zonder dat je verantwoordelijkheden overneemt.
  • Je weet de juiste personen in de organisatie te vinden en belangrijker nog, zij weten jou ook te vinden. Je wordt gezien als kritisch sparringpartner die op een positieve wijze meedenkt, alternatieven aandraagt en tot denken aanzet. Uiteraard bewaak je, waar nodig, de grenzen en bevorder je integer handelen. 
  • Je bent tevens analytisch, omgevingsbewust en je durft initiatief te nemen. Je beschikt over een positief kritische houding, hebt inlevingsvermogen en kunt je zowel mondeling als schriftelijk uitstekend uitdrukken. 

Wat bieden wij jou?

  • Een zelfstandige functie waar je zelf mede vorm en inhoud aan geeft.
  • Een salaris van minimaal € 3.348 en maximaal € 4.859 bruto per maand (CAR UWO schaal 11) op basis van een 36-urige werkweek. Inschaling is afhankelijk van opleidings- en werkervaring
  • Gezellige, professionele collega’s met humor.
  • Een gezond en vooral lekker bedrijfsrestaurant.
  • Collectiviteitskorting bij diverse zorgverzekeraars.
  • Een groot trainingsaanbod bij onze AA-academie waardoor je volop in ontwikkeling blijft.
  • De gemeente kent flexibele werktijden en een eigentijds arbeidsvoorwaardenpakket, waaraan je op basis van een individueel keuzebudget (IKB) van 17,05% gedeeltelijk zelf invulling kunt geven.

Wie zijn wij?

De AA-organisatie van gemeente Amstelveen en Aalsmeer werkt voor twee gemeenten en bestaat uit meer dan 1.200 collega’s. De FG maakt onderdeel uit van de afdeling Concerncontrol bestaande uit vijf VTE.

Enthousiast geraakt?

Kom bij ons het verschil maken en reageer voor maandag 9 september via de sollicitatieknop. Wij zien je sollicitatie graag tegemoet! De eerste sollicitatiegesprekken vinden plaats in de week van 16 september.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?
De rol van de proceseigenaar bij BCM
Net zoals elke organisatie, kan een gemeente te maken krijgen met incidenten die de continuïteit van de dienstverlening in gevaar kunnen brengen. BCM is daarom een term die je steeds vaker hoort binnen gemeenten. Vooral proceseigenaren spelen hierbij een belangrijke rol. Maar wat houdt BCM eigenlijk in en welke rol speelt de proceseigenaar hierbij?
Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?
De implementatie van de AVG of Wpg is niet uitsluitend de verantwoordelijkheid van de Privacy Officer. Het is een samenspel van diverse medewerkers uit verschillende vakgebieden, waaronder de functioneel beheerder. Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?

Meer recente berichten

Bedrijven bezorgd over impact van NIS2
Verder lezen
Brief Cyberveilig NL aan Autoriteit Persoonsgegevens over vorderen van informatie
Verder lezen
Verkeerslichten maken contact met telefoons, zorgen om privacy
Verder lezen
Aantal datastelende malware infecties verzevenvoudigd sinds 2020
Verder lezen
Digitaal inbreken eitje voor deze hackers: Beveiliging is bij bedrijven heel groot probleem
Verder lezen
Booking.com meldt datalekken op tijd na ingrijpen AP
Verder lezen
AVG verzoek frauderende ambtenaar toch geen misbruik van recht, KPMG moet alsnog inzage geven
Verder lezen
Bedrijven investeren jaarlijks ruim 92.000 euro voor bijscholing cybersecurityteams
Verder lezen
Gartner: Identiteitsbeheer cruciaal voor cyberbeveiliging
Verder lezen
AP wijst politieke partijen op risico s persoonsgegevens rondom verkiezingen
Verder lezen