Skip to main content

IBD Crisisgame

De IBD Crisisgame is een bewerking van een bestaande game van het CIP. De game is zoveel mogelijk aangepast op de gemeentelijke situatie en kan worden gebruikt om een (informatiebeveiligings)crisis te oefenen. De IBD Crisisgame focust zich sterk op de bestuurlijke gevolgen en belangen bij een crisis en de kans op reputatieschade.

Wat is er gebeurd?

Gemeente De Natte Meren is gehackt. U staat voor de taak deze hack samen met andere gemeentelijke deelnemers zo efficiënt mogelijk te bestrijden. Analyseer de risico’s, voorkom dat de data bij onbevoegden terechtkomt, beperk de schade en achterhaal wie de dader is. Maar let op! De tijd dringt en consequenties van verkeerde beslissingen kunnen verstrekkend zijn. Tijdens deze oefening doen zich meerdere interventies voor, waarop u zo goed mogelijk moet inspelen om de schade te beperken m.b.t. business, politiek, etc. De totale oefening duurt maximaal 75 minuten. Daarna volgt de evaluatie, de leerpunten en het bespreken van mogelijke inzetbaarheid binnen uw gemeente.

Voor wie is de game bedoeld?

De IBD Crisisgame is bedoeld voor alle gemeenten, gemeentelijke ICT-samenwerkingsverbanden/Belastingsamenwerkingen/ISD’s en hun medewerkers. Specifiek betreft dit medewerkers die belast zijn met het onderwerp Informatiebeveiliging (CISO/CSO, VCIB’s/ACIB’s, IBF, beveiligingsadviseurs, adviseurs en beleidsmedewerkers informatiebeveiliging).

De IBD stelt het materiaal beschikbaar zodat u zelf de game kunt inzetten binnen uw eigen gemeente/samenwerkingsverband, om crisiscoördinatie of het incidentmanagementproces te oefenen. Ook kan de game goed ingezet worden als activiteit om het informatieveiligheidsbewustzijn bij het management en het bestuur te bestendigen. U krijgt beschikking over het materiaal van de game als u heeft deelgenomen aan de Train de trainer sessie, waarin aan u wordt toegelicht hoe u de game kunt modereren.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?
De implementatie van de AVG of Wpg is niet uitsluitend de verantwoordelijkheid van de Privacy Officer. Het is een samenspel van diverse medewerkers uit verschillende vakgebieden, waaronder de functioneel beheerder. Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?
Hoe kun je contractmanagement implementeren?
: Contractmanagement zorgt ervoor dat alle afspraken en verplichtingen in een zakelijk contract goed worden nageleefd en beheerd, vanaf het moment dat het contract wordt ondertekend tot het einde ervan. Maar wat houdt contractmanagement eigenlijk in? En hoe kan je dit goed implementeren?
De rol van de lijnmanager op het gebied van privacy
In onze wereld, met alle informatietechnologie, is privacy belangrijker dan ooit. Als lijnmanager heb je een belangrijke rol om ervoor te zorgen dat iedereen zich aan de regels van de van de organisatie houdt. Maar wat houdt deze rol precies in en welke verantwoordelijkheden komen daarbij kijken? Dat lees je in deze blog.

Meer recente berichten

Eerste Kamer ook akkoord met Tijdelijke wet cyberoperaties
Verder lezen
Handhavers Dijk en Waard uitgerust met bodycams en handboeien. Mensen gedragen zich bewuster als ze weten dat ze gefilmd worden
Verder lezen
Franse privacytoezichthouder geeft AVG boetes voor SHA 1 en TLS 1.0 gebruik
Verder lezen
NIS2 Quickscan helpt organisaties bij voorbereiding op nieuwe cyberwet
Verder lezen
Bedrijven in industrie en handel vaker slachtoffer ransomware
Verder lezen
Aparte wet nodig voor gezichtsherkenning
Verder lezen
Norea: gepokt en gemazeld in it audits en privacy
Verder lezen
LockBit keert terug met bijgewerkte encryptors en nieuwe servers
Verder lezen
Russische hackers leggen Belgische overheidswebsites tijdlang plat
Verder lezen
Privacy First: stop vastleggen reisbewegingen door politie
Verder lezen