Skip to main content

IBD Crisisgame

De IBD Crisisgame is een bewerking van een bestaande game van het CIP. De game is zoveel mogelijk aangepast op de gemeentelijke situatie en kan worden gebruikt om een (informatiebeveiligings)crisis te oefenen. De IBD Crisisgame focust zich sterk op de bestuurlijke gevolgen en belangen bij een crisis en de kans op reputatieschade.

Wat is er gebeurd?

Gemeente De Natte Meren is gehackt. U staat voor de taak deze hack samen met andere gemeentelijke deelnemers zo efficiënt mogelijk te bestrijden. Analyseer de risico’s, voorkom dat de data bij onbevoegden terechtkomt, beperk de schade en achterhaal wie de dader is. Maar let op! De tijd dringt en consequenties van verkeerde beslissingen kunnen verstrekkend zijn. Tijdens deze oefening doen zich meerdere interventies voor, waarop u zo goed mogelijk moet inspelen om de schade te beperken m.b.t. business, politiek, etc. De totale oefening duurt maximaal 75 minuten. Daarna volgt de evaluatie, de leerpunten en het bespreken van mogelijke inzetbaarheid binnen uw gemeente.

Voor wie is de game bedoeld?

De IBD Crisisgame is bedoeld voor alle gemeenten, gemeentelijke ICT-samenwerkingsverbanden/Belastingsamenwerkingen/ISD’s en hun medewerkers. Specifiek betreft dit medewerkers die belast zijn met het onderwerp Informatiebeveiliging (CISO/CSO, VCIB’s/ACIB’s, IBF, beveiligingsadviseurs, adviseurs en beleidsmedewerkers informatiebeveiliging).

De IBD stelt het materiaal beschikbaar zodat u zelf de game kunt inzetten binnen uw eigen gemeente/samenwerkingsverband, om crisiscoördinatie of het incidentmanagementproces te oefenen. Ook kan de game goed ingezet worden als activiteit om het informatieveiligheidsbewustzijn bij het management en het bestuur te bestendigen. U krijgt beschikking over het materiaal van de game als u heeft deelgenomen aan de Train de trainer sessie, waarin aan u wordt toegelicht hoe u de game kunt modereren.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?
De rol van de proceseigenaar bij BCM
Net zoals elke organisatie, kan een gemeente te maken krijgen met incidenten die de continuïteit van de dienstverlening in gevaar kunnen brengen. BCM is daarom een term die je steeds vaker hoort binnen gemeenten. Vooral proceseigenaren spelen hierbij een belangrijke rol. Maar wat houdt BCM eigenlijk in en welke rol speelt de proceseigenaar hierbij?
Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?
De implementatie van de AVG of Wpg is niet uitsluitend de verantwoordelijkheid van de Privacy Officer. Het is een samenspel van diverse medewerkers uit verschillende vakgebieden, waaronder de functioneel beheerder. Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?

Meer recente berichten

Onderzoek Cisco: slechts 3 procent organisaties volledig voorbereid op cyberaanval
Verder lezen
2030: Een cyberveiligheid roadmap voor een veranderende wereld
Verder lezen
Vriendelijker ontvangst en meer privacy op vernieuwd Werkplein in raadhuis Amstelveen
Verder lezen
Onduidelijke privacy instellingen Apple verwarren zelfs academici
Verder lezen
EC zint op soepelere soevereiniteitsregels cloudmarkt
Verder lezen
TNO lanceert open source tool voor geautomatiseerde cybersecurity
Verder lezen
Raadsleden verdeeld over inzet AI
Verder lezen
Hoe zit het bij Chinese auto s met privacy, spionage en garantie?
Verder lezen
ENSIA onmisbaar bij informatieveiligheid gemeenten
Verder lezen
Overheden mogen cyberdreigingen delen met bedrijven
Verder lezen