Nieuwsoverzicht week 36

Met ons wekelijkse nieuwsoverzicht houden we je graag op de hoogte van nieuws en ontwikkelingen op het gebied van informatiebeveiliging en privacy.

Nieuwste blog

Cameragebruik: wat zijn de mogelijkheden en beperkingen ervan?informatiebeveiliging-gemeenten.nlSteeds meer gemeenten, maar ook inwoners hangen (in en rondom hun huis) beveiligingscamera’s op. Dit roept vragen op. Hoe ga je hier als gemeente mee om?

Nieuws | Informatiebeveiliging

IBD CrisisgameDe IBD speelt met enige regelmaat de IBD Crisisgame. Als je meedoet aan een train-de-trainer sessie krijg je het materiaal om zelf de game te organiseren bij je eigen gemeente/samenwerkingsverband!

BIO-update handreiking dataclassificatieDe handreiking dataclassificatie is door de IBD vernieuwd en in lijn gebracht met de BIO. De score binnen de dataclassificatie loopt nu gelijk op met de waarderingsschaal voor het BBN in de BIO. Handig!

‘Informatieveiligheid moet in de genen van je organisatie zitten’Hoe maakte Amsterdam de transitie van ‘decentrale IT’ naar centraal aangestuurde IT-organisatie? Maarten Bruinsma en CISO Marco van Beek van de gemeente Amsterdam vertellen erover.

Factsheet Gegevensbescherming en privacy in het zorg- en veiligheidsdomeinDe IBD heeft de factsheet Gegevensbescherming en privacy in het zorg- en veiligheidsdomein ontwikkelt. Bedoeld om eenvoudiger de nodige afwegingen te maken en welke grondslagen er bestaan.

Onderzoeksrapport kwetsbaarheden industriele controle systemen Minister Grapperhaus heeft het onderzoeksrapport ‘Online Discoverability and Vulnerabilities of ICS/SCADA Devices in the Netherlands’ naar de Tweede Kamer gestuurd. Het rapport gaat over de online vindbaarheid en kwetsbaarheid van digitale industriële controlesystemen in Nederland.

Nieuws | Privacy

Vooringevuld verwerkingsregister gemeentenHeeft jouw gemeente ook meegewerkt aan het onderzoek van Open State Foundation over verwerkingsregisters? Mede als gevolg hiervan is dit vooringevulde verwerkingsregister ontwikkeld.

Nieuwe kijk op privacy biedt business kansenBewust omgaan met klantgegevens kan je organisatie veel opleveren. Gemeenten zijn niet de primaire doelgroep van het Privacy Platform, maar er is wel genoeg inspiratie te vinden!

Handreiking Privacy en integrale toeleiding en dienstverlening sociaal domeinDeze handreiking van de IBD schept op hoofdlijnen duidelijkheid over de omgang met persoonsgegevens bij meervoudige hulpvragen, integrale toeleiding en integrale dienstverlening.

Data genoeg over veiligheid in de gemeente. Maar wat zeggen die?Gemeenten richten afdelingen op die grote bergen data analyseren om de veiligheid te verbeteren. Maar of dat werkt, is niet te zeggen. Aldus de Trouw.

Tweedaagse training: Advies en toezicht voor FG’s en PO’sFunctionaris voor Gegevensbescherming (FG), is een relatief nieuwe rol. Het blijkt dat er veel behoefte bestaat om meer duidelijkheid te krijgen over de rol en positie van de FG, welke competenties er nodig zijn en hoe je hier als FG het beste aan kunt werken. De VNG Academie trekt door het land met een tweedaagse training.

Download

Impactanalyse Basisregistratie OndergrondDe Basisregistratie Ondergrond (BRO) is op 1 januari 2018 in werking getreden, maar de implementatie bleef achter. De VNG heeft een impactanalyse opgesteld.

Stuur ons nieuwsoverzicht gerust door naar collega’s!

www.informatiebeveiliging-gemeenten.nl
www.privacy-gemeenten.nl