Nieuwsoverzicht week 37

Met ons wekelijkse nieuwsoverzicht houden we je graag op de hoogte van nieuws en ontwikkelingen op het gebied van informatiebeveiliging en privacy.

Nieuwste blog

Cameragebruik: wat zijn de mogelijkheden en beperkingen ervan? – Informatiebeveiliging Gemeenteninformatiebeveiliging-gemeenten.nlSteeds meer gemeenten, maar ook inwoners hangen (in en rondom hun huis) beveiligingscamera’s op. Dit roept vragen op. Hoe ga je hier als gemeente mee om? Lees er meer over in de nieuwe blog. Deze week het debut van privacy adviseur Anouk Tijhuis!

Nieuws | Informatiebeveiliging

Overheid, stop met PDFOverheidswebsites staan er vol mee: PDF-bestanden. Rapporten, verslagen, begrotingen of formulieren, bijna allemaal in PDF. Waarom stoppen we daar niet mee? En (waarom) is het een goed idee met PDF bestanden te stoppen? Je leest het hier.

Grip op informatiebeveiliging: Deel 1Het Nationaal Cyber Security Centrum schrijft een blogserie over IB. Dit is deel 1: informatiemanagement als noodzakelijke basis voor informatiebeveiliging. Deel 2 gaat over het spel van vraag en aanbod rondom informatieverwerking terwijl deel 3 zal gaan over het juiste gesprek met directieleden en afdelingsmanagers.

Handreiking functieprofiel CISO geactualiseerdDe Informatiebeveiligingsdienst heeft nu ook de Handreiking Functieprofiel voor de gemeentelijke Chief Information Security Officer (CISO) geactualiseerd aan de hand van de BIO. Handig o.a. bij de werving en het bepalen van de waardering/inschaling. Veel gemeenten hebben er in de afgelopen jaren al gebruik van gemaakt.

Video: wat is de BIO?De komst van de Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO) zorgt voor één gezamenlijk normenkader voor informatiebeveiliging binnen de gehele overheid. Dat klinkt natuurlijk goed, maar gaat tegelijkertijd niet vanzelf. Deze video geeft meer informatie over dit gezamenlijke normenkader.

Stappenplan en adviezen voor implementatie BROVoor een succesvolle implementatie van Basisregistratie Ondergrond (BRO) zijn vooral organisatorische aanpassingen nodig. Dit bleek vermoedelijk ook uit de ENSIA BRO rapportage van 2018. Meer bevindingen en tips lees je in de impactanalyse van de VNG.

Nieuws | Privacy

Zutphens privacycode sociaaldomeinDe gemeente Zutphen heeft twee praktische handleidingen gemaakt voor het delen van gegevens in het sociaal domein. De korte handleiding bevat de te maken afwegingen en in de uitgebreide handleiding vind je de nodige achtergrondinfo. Doe er je voordeel mee.

Update handreiking ISMS, nu incl. privacyDe Informatiebeveiligingsdienst heeft de handreiking Information Security Management System (ISMS) bijgewerkt en deze bevat nu ook het onderwerp privacy. Wel zo logisch omdat je voor zowel informatiebeveiliging als privacy een goed werkend managementsysteem nodig hebt dat op te zetten (en te beheren is) volgens eenzelfde methodiek.

Nieuwe versie van data.overheid.nlIn de zomer is een nieuwe versie van data.overheid.nl gelanceerd. Op het portaal vind je door de Nederlandse overheid beschikbaar gestelde (open) data. Deze datasets zijn gegroepeerd naar thema’s en worden bijvoorbeeld gebruikt door apps en (web)applicaties.

Informatiebeveiligingsdienst en privacyInformatiebeveiliging, privacy en gegevensbescherming zijn nauw verwant. Op deze pagina van de Informatiebeveiligingsdienst vind je al hun privacy producten bij elkaar. Bekijken vooral het ‘product’ Criteria borging AVG eens. De diverse producten zijn sinds kort zonder inlog in bewerkbaar formaat te downloaden.

Informatiepositie gemeente rondom veiligheidWil je de informatiepositie van jouw gemeente rondom veiligheid versterken en beter organiseren? Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) kan je daarbij helpen. Het CCV helpt gemeenten en andere veiligheidspartners bij het versterken en verbeteren van hun informatiepositie rondom veiligheid.

Stuur ons nieuwsoverzicht gerust door naar collega’s!

www.informatiebeveiliging-gemeenten.nl
www.privacy-gemeenten.nl