Gemeente Amsterdam stopt met omstreden wifitracking

Bezoekers aan de Amsterdamse Wallen of de Kalverstraat zullen binnenkort niet meer door de gemeente worden gevolgd via hun wifisignaal. Amsterdam zal de lopende proef met wifitracken stoppen.

Laurens Verhagen 27 september 2019, 19:58

De gemeente maakt nu nog – naast andere methoden – permanent gebruik van deze techniek om bezoekersstromen in kaart te brengen. Hierbij wordt het signaal dat mobiele telefoons constant uitzenden als ze op zoek zijn naar internet opgepikt.

De technologie is omstreden vanuit privacy-oogpunt. De signalen kunnen immers worden herleid tot individuele toestellen. Op die manier zou ook in kaart kunnen worden gebracht of iemand de vorige dag op een specifiek punt aanwezig was. Het was voor de gemeente reden om de gegevens te anonimiseren. Voor winkeliers, die ook gebruikmaken van wifitracking, spelen andere afwegingen: zij willen wel degelijk weten of de persoon die nu voor een etalage staat dezelfde is als de persoon die dat de dag ervoor deed.

Eind oktober stopt Amsterdam met de proef, zo bevestigt een woordvoerder van de gemeente. Vanaf dat moment zullen mensenstromen alleen nog in kaart worden gebracht via warmtecamera’s. Volgens de gemeente liggen privacyzorgen (de gemeente plaatste geen waarschuwingsborden) niet ten grondslag aan het besluit. De enige reden is dat ‘wifitellingen geen toegevoegde waarde hadden ten opzichte van de infraroodtellingen’.

Hack The Hague 2019
Cybersecurity Woordenboek